Alla låga blodsocker hos typ1 är överdos

Alla låga blodsocker hos typ1 beror på att man överdoserat sitt insulin, i förhållande till det behov som finns. Det hjälper inte att kalla mig idiot och okunnig, för fakta kan inte ändras av detta. Är man dessutom, så dum att man tror att jag låter kommentarer som innehåller enbart ett personangrepp, på mig som person och inte ett enda ord om varför jag har fel, skulle komma fram och bli publicerat på min blogg.
Jag sysslar på heltid med diabetes och kostfrågor och är utbildad veterinär. Jag har inget behov av att någon bara vräker ilska över mig, kan man inte medicin och inte läst farmakologi och sedan ger sig på mig som läst väldigt mycket om diabetes och påstår att jag inget kan. Då har man hamnat fel. Åsikter kan man diskutera men fakta om insulin och verkan av insulin, är fakta och kan inte diskuteras.

Insulin sänker blodsockret i förhållande till den mängd insulin man tar. För låga värden är överdos av insulin och skall hanteras som en överdos. Man skall inte äta och fortsätta ta samma mängd, nästa gång. Man är tvungen att äta för att häva det låga sockret, men sedan så måste man sänka insulinet till den nivå, att man inte är tvungen att äta, för att blodsockret inte skall rasa till för låga värden igen. Att fortsätta att ta så mycket insulin så man måste äta i stort sett hela tiden för att inte få låga socker, tyder på bristande kunskap.

En typ1 diabetiker kan fasta och inte äta alls om det vet hur insulin fungerar. Man måste ha sin bas nivå av insulin för att överleva, har man insulin pennor så är det de långtidsverkande insulinets uppgift. Har man det rätt ställt så skall inte blodsockret höjas eller sjunka oavsett om man äter eller inte, det är den livsavgörande nivån. Stiger blodsockret sakta utan mat, så tar man för lite och detta beror på att levern hela tiden tillverkar mer eller mindre glukos. Sjunker blodsockret, så tar man för mycket. Har man sitt långtidsinsulin inställt på de sättet, så behöver man inte äta hela tiden och kan även fasta, helt utan problem. Visst kan det vara lite bökigt att få till detta, men det går. Måltids insulinet används för att kompensera det man äter, blir man låg av det så har man överdoserat. Ligger man kvar för högt då har man tagit för lite i förhållande till det man ätit. När det gäller pump är det enklare, den skall vara ställd så sockret ligger stabilt när man inte äter. Man skall inte ha den så högt ställd att man är tvungen att äta och inte så lågt ställd att blodsockret stiger sakta. Denna grundinställning skall fungera normalt. När man äter tar man en extra engångsdos, som skall täcka behovet maten ger.

Nu vet jag att träning och motion ställer till det för det perfekta blodsockret, samma sak gäller smärta, stress och andra mediciner. Det är helt klart så att väldigt många diabetiker, kan inte tillräckligt om sin sjukdom, för att må bra.

Jag har inte skrivit att LCHF är nödvändigt, men det underlättar väldigt mycket. Små mängder kolhydrater ger ett lägre behov av insulin, och misstagen bli inte så stora när man använder färre enheter insulin. Jag vet att ordet överdos är värde laddat, men man använder det när det gäller andra mediciner, så det är dax för typ1. Det är inte enbart en känning man får, utan känningen beror på en överdos av insulin, man har tagit mer insulin än vad kroppen kräver.

Mät och kontrollera allt ni gör, det behöver inte vara något gissa inblandat, utan skapa en kunskap om vad som gäller dig själv och dina vanor. Mata inte insulinet för att inte bli låg, minska mängden insulin istället.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Ett enkelt sätt att kolla optimal dos långtidsverkande är ju att fasta i 24 h. Då ser man om man har för hög alternativt för låg dos långtidsinsulin som typ 1:a

    1. Det är viktigt att följa med på blodsockret och fungerar det inte bra avbryt och gör ett nytt försök med justerade doser. Det kan gå åt några försök innan det fungerar. Det finns de som haft diabetes i 50 år, utan ha detta klart för sig och allt blir så enkelt, när man förstår. Nu löser detta inte allt, men det ger en god hjälp på vägen.

  2. Livet blir betydligt mycket enklare då jag nu har min basaldos hyfsat bra inställd. Då behöver jag bara den, och sällan något insulin till måltiderna, som är lågkolhydratstyrda.
    När jag motionerar kan jag ibland sänka basaldosen i pumpen temporärt. men oftast behövs det inte numer ( med lite kolhydrater i kosten) Att äta något extra innan jag motionerar gör jag inte längre. Det har gjort att jag snart nått min idealvikt!

Lämna ett svar

Stäng meny