Allätare

Människan är i det biologiska systemet inplacerad som allätare. Vi klarar inte samma kost som betesdjuren, för vi kan inte bryta ner växt fibrer. Man ifrågasätter ofta möjligheten att äta som köttätare (carnivor) vilket jag tycker är konstigt, då inget av våra inre organ säger att det inte skulle gå. Man manipulera fakta om ursprungs befolkningar för att säga att de åt helt säker grönsaker också, de blir enklare i den modell av verkligheten man själv tror på.

Människan är en av det bäst anpassningsbara varelser på jorden, vi klara i stort sätt alla miljöer på jorden. Det vi inte klarar är girighet, att alltid vilja ha mer av det ”goda”. I en normal miljö finns det ingen risk med att leta och äta söta saker, för det blir inte de mängderna, som kan skada. Idag när jag går på mat ”jakt” i butiken är det inte mycket jag kan äta, med de aktiva valen jag gör.

När man på fullt allvar hör unga människor säga vad skall jag dricka om jag inte kan dricka läsk, då ser man hur stort problemet är. Sockerlösningar med kolsyra är ett av de minst hälsosamma man kan dricka, de har dessutom en behov skapande missbruks problematik. Större och större flaskor finns det att köpa och man övergår nu, till de med tveksamma sötningsmedel, så har man inte vunnit mycket. Vi beter oss mer som missbrukare i vårt sätt att äta.

Godisförsäljning med slakteriavfall sötat med cornsirup (lågpris socker) och dränk i färg ämne. Detta känns inte som något jag vill försvara och ge rättigheten till företagen att sälja. Små barn fyller godis påsar som är enorma, jag kan inte se att det är något vi behöver. Vissa saker hade vi helt klart klarat oss bättre utan.
Jag kan fortfarande komma ihåg min mammas förtvivlan av den totala brist på grönsaker i Jämtland på femtiotalet. Man hade fryshus där alla hade ett skåp där de kunde ha frysta varor, men vi pratar Jämtland på femtiotalet och då var det älg och älg samt lite mer älg i frysen. Det var så mycket att allt var inte inlåst. Jag har fortfarande hennes ord klart för mig, hon hatade skog och trivdes aldrig. Vi kom ner till södra Halland där fanns två fryshus i byn, jag har inte tittat efter om något av dem är i drift längre, men jag tror de är borta.
Kosten har förändrats snabbt vi kan ha frysta grönsaker när vi vill och fryst fisk. Sedan kommer alla dessa färdigrätter, som man helst inte skall läsa innehålls förteckningen på. Hästkötts skandal visade att det är inte alltid det som står på förpackningen som är i maträtten, hästkött ger större ”vinst”.
Frågan är var gick det fel och på vilket sätt. Finns det något enkelt sätt att fixa de. Jag vill inte ha tillbaka det som var, men hur skall det nya se ut.

Den Olydiga Diabetikern

Lämna ett svar

Stäng meny