Anna Hallén har fått mig arg

”Men är det inte kolhydrater i det?” En fråga som jag får oerhört ofta.

Ni ska få min syn på det hela.

Jo det är kolhydrater i, men kolhydrater är inget gift.
Tyvärr har många gått från fettskrämd till kolhydratskrämd.

(min text) Frågan är hur mycket kolhydrater innehåller en produkt, ingen letar produkter utan kolhydrater. Det råd som bör ges är inte mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram råvara och mer om det enbart är en krydda eller smak sättare.

”Jamen kolhydrater är inte essentiellt, vi behöver inte äta ett enda gram på hela vår livstid”

(min text) Jag tror ingen som kan något strävar efter noll, det är inte vettigt att ge sig på andra, som jobbar med detta med fiktiva exempel. Jag känner mig väldigt provocerad av denna texten. Vem är källan, vem ger dessa råd som Anna Hallén skall rädda oss från.

Sant. Helt sant. Men mättat fett är inte heller essentiellt. Vi behöver inte äta ett enda gram av det heller. Så den logiken håller inte.

(min text) Kroppen har reserv system för att hantera saker i kris. Men att helt plocka bort animaliskt fett kommer att ge problem. Följer man den senaste forskningen på oljor och fett, så vinner det mättade fettet.

Vi måste titta på kvalité av kolhydrat samt på innehållet i produkten för övrigt. Och sen sätta samma detta med kroppens behov.

(min text) Som sockersjuk finns inga bra eller snälla kolhydrater. Det är hela tiden bara en fråga om mängd, mer kolhydrater en sämre blodsocker kontroll. Att hantera friska överviktiga kvinnor, är inte skäl starkt nog att ljuga.

Och sen lägga ihop detta med kroppens biokemi.

Oavsett hur lite kolhydrater du äter så kommer hjärnan att kräva minst 20 gran glukos per dag. Resten kan den ta från ketonkroppar. (men det är inte säkert att den gör det fast den kan)

(min text) Det är inte säkert hjärnan använder ketonkroppar, man kan ta steg från fakta och här är ett steg till, hjärnan fungerar bra på ketonkroppar.

Det betyder att äter du noll gram så bygger kroppen glukos inifrån.

(min text) kroppen tillverkar alltid glukos, vilket alla med typ1 vet. Man behöver om man har pump hela tiden, små skvättar med insulin hela tiden. Man tillverkar sannolikt inte mer eller mindre beroende av kolhydrater. Detta bygger jag på att basal insulinet är samma oavsett om man äter eller inte. Kroppens glukos produktion, har ingen avstängning, man har en del läkemedel för typ två som bromsar det lite.

Nu är det inte bara hjärnan som kräver ”socker”, även andra funktioner kräver ”socker”. Celldelningen använder sig tillexempel av ribos. (En sockerart som byggs inne i kroppen) Och vill du läka eller bygga muskler kanske du gillar celldelning?

(min text) Eftersom vi tydligen läst olika böcker, så tänker jag inte ta i denna nu. Den sparar jag

Kroppen bryr sig bara om näringsämnen. Fattas den så svälter den.

(min text) Vad är näringsämnen. Är det energi, är det proteiner.

Finns allt så vågar kroppen förbränna fett. Överdoserar du kolhydrater kommer insulinet4 att sätta krokben.

(min text) Allt är en väldigt snäv grupp, säger absolut ingenting. Överdosera du kolhydrater kommer insulinet4 och sätter krokben. Man doserar inte MAT man äter det. Sedan att ett överskott av protein ger samma effekt på insulinet. Det enda som inte på verkar är det hemska fettet. Man kan vräka i sig fett utan att det kommer mer insulin.

Så det gäller att det du väljer att äta, att det verkligen har alla näringsämnen i sig. Och med noll kolhydrater så är detta mycket svårt.

(min text) Nu är vi tillbaka till grottmannen igen, det är inget problem om man äter hela djuret, nu tror jag inte någon äter så extremt. Vi är tillbaka till den påhittade figuren igen 5% kolhydrater är det som gäller.

Oavsett hur lite du äter så kommer kroppen att bygga minst 20 gram glukos och ett antal gram ribos till. Av dyra proteiner. antingen av proteinerna du precis åt. Som du vill använda till annat viktigt, ex bygga serotonin och dopamin av. Eller bygga matsmältningsenzymer av. Eller bygga senor och brosk av.

(min text) Dr Jason Fung har ett antal fina video föreläsningar, i detta ämne. Kroppen äter inte upp sig själv i första taget. Han pratar fasta och mat.

Eller om du dragit ner på proteinerna också – så tar vi och gnager på dina muskler. För kroppen kräver glukos och ribos.

(min text) Det finns siffror på hur mycket protein kroppen behöver för att bara överleva är 0,4 gram, per kg kroppsvikt (utan övervikt). Eftersom det inte är en exakt vetenskap så brukar man säga det dubbla 0,8 sedan slår lat masken till och man räknar med 1 gram. Att denna påhittade personen bara är så korkad. Ingen av dem jag lärt att äta har fått annan information än detta. Eftersom det är enbart 20% av köttet som är protein.

Varför inte äta i alla fall dessa 20 gram, kanske några till? Och samtidigt få i oss alla de andra essentielle näringsämnen som finns i produkter med kolhydrater?

Vitamin C och folsyra (B9) till exempel.

(min text) Efter som bägge dessa finns i lever, så överlever den påhittade person (lever är gott). Men alla vi andra kan ät spenat, till maten

Och på köpet får vi, när vi väljer grönsaker, ca 5000 – 6000 underbara fytokemilkaler som gör en massa gott samt en hel hög bra nyttiga fibrer (Så slipper vi äta tillskottet potatismjöl)

(min text) Vem äter potatismjöl, de fungerar inte, ger inga fördelar. Utvärderat och förkastat det kan finnas någon som upplever det som positivt. Jag frågade gällande blodsocker, då det är huvudsaken, att äta potatis mjöl och det var bara en som hade fått lägre socker, så det är borta från det som rekommenderas. Nu kom det nyttiga fibrerna igen, även denna gången utan källa.

Kanske några nötter. Fulla av mineraler, antioxidanter och perfekta fibrer. Magnesium, zink, selen (i paranöten)…

(min text) Cancerframkallande ämnet aflatoxin är vanligt i nötter och snart tvingas EU släppa in ännu mer förorenade mandlar, pistaschnötter och hasselnötter över gränserna. Hälsoriskerna ökar särskilt för de som äter mycket nötter, skriver Svenska Dagbladet.

I dag är den tillåtna halten av aflatoxin fyra mikrogram per kilo. Men den siffran väntas nu mer än fördubblas, när EU höjer den godkända halten av aflatoxin i mandel, hasselnötter och pistasch till 10 mikrogram per kilo. Med de nya reglerna skulle 61 av de 210 partier av frön och nötter som stoppats vid gränskontroller de senaste tre månaderna fått vinkas igenom i tullen.

Aflatoxin är ett av de mest cancerframkallande ämnena och en viktig orsak till levercancer. I lite högre doser orsakar giftet dödliga leverskador och har klassats som biologiskt stridsmedel av FN. Ämnet bildas naturligt i varma och fuktiga klimat och förorenar förutom nötter också frön, majs och torkade fikon.

Det nya gränsvärdet fastställs inom FN-organet Codex Alimentarius och gäller vid internationell handel.

Vad ska vi med fibrerna till? Jo för att mata våra bästa kompisar – bakterierna i tjocktarmen. De styr allt! helhäftigt.

Många har sagt att vi behöver inga fibrer – det är något påhittat. Så de slutade. Detta gäng äter idag potatismjöl…

I dessa produkter finns även antioxidanter. Kål och lök toppar listan av underbara antioxidanter. Alla sorter, ju mer du blandar desto bättre.

(min text) Nu kommer den fiktiva person igen, Jag undrar bara fortfarande över källan till att fiber är nyttigt. Vi dricker inte vatten med potatismjöl

Många har sagt att vi behöver inga antioxidanter för vi äter inte längre skräpmat, mjöl eller det så oxidation sockret. Sant. Men vi andas fortfarande och några provar även på lite stress. Eller kanske tränar? Alla är oerhört oxiderande för kroppen.

Frågan denna gång kom gällande nyponskal. (Frågan var trevligt och nyfiket frågat, men den fick igång min hjärna)

(min text) Mer fördomar om hur vi äter och det blir bara dumt. Jag bara tänker på hur många jag hjälpt. Jag måste säkert vara en av de okända farliga vildarna. Eftersom jag blev skit arg när jag läste detta. Att inte kunna är på ett sätt okej, men att fästa det på ett papper och sälja det som sanning, tycker jag är driftigt, men bra dumt.
Jag har personligen aldrig hävdat att man kan klara sig utan vitaminer, men den okända fiktiva personen som Anna känner har säker gjort så.

Nu äter jag inte brödet jag bakar för jag är minnesberoende. Min hjärna ger mig belöning för att det ser ut som ”macka”. Så jag går igång av minnet. Hoppar därför över Smiley heart

Men bakar till min ätnormala sambo och bonussonen.

Men även om jag hade ätit så blir inte dessa kolhydrater några problem för kroppen. Nypon innehåller kolhydrater. Och en massa oerhört bra saker. Massor! Och den totala mängden kommer hamna långt under vad kroppen behöver per dag samt långt under nivån där det blitt akut överdos och insulinet drar iväg.

(min text) Äter man så kommer insulinet, som ett svar. Det är nästan omöjligt att äta så det inte kommer insulin och en blodsocker påverkan. Nu kom de god kolhydraterna, de som man bara måste ha.

Och det ger att avslappnat förhållningssätt till ätandet.

För stress, oro, kontrollbehov och fokus på att inte göra fel är betydligt mer blodsockerhöjande än det du får i dig med grönsaker, nötter och nyponskal.

Det finns många diabetiker (typ 2) som nollar och ändå (eller på grund av detta) har ett högt blodsocker. Varför?

Troligtvis många anledningar.

1 Stress av livet
2 Stress från kroppen på grund av näringsbrister
3 Saknas fibrer till våra bössa vänner tjocktarmsbakterierna – som ju skötte allt. Japp, de påverkar även vår blodsockerhantering (så nu har det blivit poppis att äta potatismjöl för att få ordning på blodsockeret – suck!)

Sen finns det en del som många glömt. Vissa näringsämnen åker snålskjuts genom tunntarmsväggen på just kolhydrater. Så upptaget blir bättre på andra ämnen om vi äter lite kolhydrater…

Ex så blir upptaget av tryptofan bättre med lite fruktos. Överdos gör motsatsen, då blir upptaget sämre!! Men inget är alltså sämre än lite.

Så mitt val är att äta ca 20-30 gram kolhydrater per dag. Kroppen kommer ju ändå bygga dessa inifrån. Och jag vill inte att den stjäl av mina muskler. Och jag vill inte att den stjäl av det köttet/fisken jag äter. Dessa byggnadsstenar vill jag ha till annat.

Men jag äter bara kolhydrater som är paketerade med en massa bra saker. Jag väljer bort de som är paketerade med en massa dåliga saker.

Jag väljer grönsaker, örter, rotfrukter (om jag äter på restaurang), nötter (men sällan), mejeriprodukter (men har minskat för där finns en hel del dumt också. IGF-1, kasein, östrogen, överdos av kalcium.)

Jag väljer bort bönor (omega 6, lektiner, fytinsyra), soja (Läs boken LCHF 2.0) spannmål (gluten, lektiner, fytinsyra) sukros (socker) och allt annat sötningsmedel (både med och utan kolhydrater)

Sen väljer jag ibland bort bra och nyttiga saker för min hjärna lurar mig annars. Den tar över makten – och det vill jag inte. Men min kropp hade inte blivit sjuk av dessa val.

Vi har alltid varit allätare. Vi äter både vegetabilier och animalier.

Och få av oss är från Kitawa där de äter 70E% naturliga kolhydrater och få av oss är inuiter där de äter med än 90% animalier (fisk, inte biff). Så vi kanske inte ska jämföra oss med dom?

Båda folkslagen är lika friska! Visst är det spännande?

(Slut kommentar) Denna text är så dålig att jag nu går ut och varnar för hennes kostråd på samma sätt som #Anna Hallén varnar för andras kostråd. Jag det är rätt, jag blir arg när folk använder lögnen för att nå fram. Man beskriver något som inte finns, hävdar även att LCHF inte sänker blodsocker hos typ2. Det lyckas man alltid med det kan vara värre med vikten, den kan sitta väldigt hårt. Men som alltid så kommer det att lösa sig
Eftersom jag blev blockerad av Anna, gäller samma här. Jag bestämmer vem som får skriva.

Mättatfett är en pdf med information

Lämna ett svar