Är socker beroende framkallande

Man älskar att föra en diskussion gällande socker om det är beroende framkallande eller inte, men det är på ett sätt oviktigt. För vi måste lösa alla problem med socker ändå, jag vet av personlig erfarenhet, att det bara finns ett läge för många, man äter till det söta är slut.

Vi är på ett sätt fortfarande några stackars primitiva typer som lever, mentalt på en nivå, som när vi var jägare/samlare. När det är brist på föda är socker bra, för man kan bygga upp en fettdepå i kroppen. Det egna fettet gör att man överlever nästa period utan mat bättre, det gör att den som hade bäst tålamod att plocka små bär som hade bara lite sötma, överlevde bättre. Det gynnade de som älskade socker och vår hjärna ger, en stor belönings boost av socker. Detta fungerade bra, fram till vi lärde oss att massproducera socker. Vi har gjort om frukter och bär, så de är större och sötare.

Någonstans, gick det riktigt fel. För nu vräker vi i oss socker året runt, inte enbart en kort period och vi svälter aldrig. Helt klart måste vi få nivåerna av socker, på så låg att vi inte skadas av det. Det enklaste hade varit att kräva en tydligare märkning, än idag. Eventuellt ett förbud för vissa typer av varor. Nu slipper man inte socker, även om man inte tillsätter något socker, många saker innehåller väldigt höga halter av socker.

Idag finns bara en lösning och det är kunskap och vår hjärna jobbar mot oss, den jublar av sött. Ingen hade orkat plocka alla dessa små bär om man inte fick en kick av de. Det fungera inte lika bra med en kundvagnen i butiken, vi kan få med oss stora mängder av socker hem, varje gång vi handlar, utan att anstränga oss.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar

Stäng meny