Att använda FASS

Alla läkemedel har ett namn på den verksamma substansen eller flera sådana om det är en kombinationsmedicin. Detta namnet kallas det generiska namnet. Alla mediciner från olika tillverkare har samma generiska namn, sedan har de även ett produktnamn, som skiljer mellan olika företag Glucophage är namnet på originalmedicinen till alla metformin varianter. När man letar kan man gå in på vilken medicin som helst och hitta det generiska namnet, den verksamma substansen och få fram de andra preparaten. Detta går fort när man gör det på nätet, men jag tillhör en av dem som gjort det i pappersversion. Det kräver en del bläddrande.

Vill man ha reda på alla kolesterolsänkande mediciner (statiner), så kan man göra på flera sätt. Jag brukar använda ATC koden. Alla mediciner har en kod.

Simvastatin är min väg in, det var de namnet som jag kom ihåg just nu.

Simvastatin

Kemiskt namn:

(4R,6R)-6-[2-[(1S,2S,6R,8S,8aR)-8-(2,2-Dimetylbutanoyloxi)-1,2,6,7,8,8a-hexahydro-2,6-dimetyl-1-naftyl]etyl]tetrahydro-4-hydroxi-2H-pyran-2-on

formelbild

Simvastatin benämns även:
  • Simvastatinum(latin)

Simvastatin (43)

Det finns 43 olik mediciner, med den verksamma substansen, nu tar jag den översta.

Inegy®

MiljöinformationReceptstatusFörmånsstatus

MSD

Tablett 10 mg/20 mg
(Vita till benvita, kapselformade tabletter märkta med ”312” på en sida)

Medel som påverkar serumlipidnivåerna, kombinationer

Aktiva substanser:

ATC-kod:C10BA02
Nu skall jag använda ATC-kod, jag söker på koden för den har medicinen ATC-kod: C10BA02

Det var ett kombinations medel. Går in ATC registret och söker på C sedan lägger jag till 10.

Sökresultat för ”C10A” jag valde den ena men vill man ha med alla så får man kolla ”C10B” också.

 

Man är sedan tvungen att söka på alla varianter för att se vad det finns för läkemedels namn, under varje verksam substans, jag valde C10AA05

http://www.fass.se/LIF/atcregister?userType=0&atcCode=C10AA05

Det gav 11 läkemedel på den verksamma substansen, nu ingår de generiska namnet i en del så det är lätt att se, men inte i alla. Jag fick en fråga om jag kan fixa en lista på alla statiner och det kan jag, men jag visar nu istället hur man skall göra. Detta är en sak som förändras hela tiden, så det är bättre om många kan leta. Jag använder FASS för vården.

Lämna ett svar