Att bara veta (paradigm)

LOGISKTTÄNKANDE behöver inte innebära logik.
Ibland kommer de helt underbara saker ur läsande och de framgår tydligt att om man inte vill behöver man inte förstå. Genom att vända på bevisbördan efter behov kan man nå långt.

Socker är inte farligt, för det finns inga entydiga bevis för att de skulle vara farligt.

Mättat fett är farligt, för det finns inga entydiga bevis för att det är ofarligt.

Detta är den amerikanska ståndpunkten, som även vårat livsmedelsverk jobbar efter.
Sedan kommer nästan som är ett par nummer bättre:

”Som alla vet” är orsaken till kärl problem mättat fett, vilket gör att de inte kan vara socker.

”Som alla vet” grundar sig detta på den manipulerade forskningen som Ancel Keys gjorde, där han valde ut de länder som visade de han ville visa. Man har länge känt till att han fuskade men man använder fortsatt hans slutsats, för annars skulle inte kolesterol vara farligt.

Vetenskap blir aldrig bättre än den information man stoppar in som förutsättning. Man gjorde en studie som visade att triglycerider och glukosintolerans förekom efter hjärtinfarkt. Man noterade dessutom att när triglyceriderna steg så sjönk HDL.
För mig verkar de här så här långt säga att högkolhydrat kost som ger både höga triglycerider och ökar chansen för diabetes typ2 borde vara orsaken, men nu tänker vi inte som man skall, för det är helt klart mättat fett. Detta beror på att att mättat fett sänker HDL.
Så slutsatsen blev inte ät mindre kolhydrater, utan den blev ät inte mättat fett och så ser man bort från triglycerider och glukosintolerans. Det är inte studien de var fel på, utan de var på vilket sätt man använde resultatet på, som är problemet. Höga Triglycerider är en tillförlitlig och bra riskmarkör för hjärtinfarkt, men man vill inte ändra sig, utan man använder istället en sänkning av HDL som är en väldigt svag markör.

Man vill enbart sälja statiner, kolesterol sänkande läkemedel, som har som största verkan, sina biverkningar. Det är pengar som styr väldigt mycket och det enda som kan rädda oss är att vi själv tänker och säger stopp.

Den Olydiga Diabetikern

Lämna ett svar