Barn med diabetes (1)

Jag har länge för att slippa bråk, med faktaresistenta typ1 diabetiker, valt att inte skriva om barn. Nu skall jag ta igen 4 års nästan total tystnad, det är så länge jag skrivet på FB. Jag kan det jag skriver om och har lagt väldigt mycket tid på att förstå vad som händer. Jag måste sortera lite i det jag vet och skrivande kommer kanske inte kunna ha en helt logisk ordning. använd det ni vill använda, mitt mål är att på sikt göra en bok. Jag skriver oftast utan referenser, men jag kan ta fram om det finns behov, men googla det är inget hemligt jag skriver om.

Barn diabetes kallas ofta typ1 och det säger inte så mycket. Det gamla namnet insulin beroende sockersjuka säger mer. Normalt finns det en låg restproduktion av insulin kvar så länge som 40 år efter debuten. den har normalt sätt ingen betydelse, så länge man inte radikalt ändrar kosten. Vill man veta vad denna rest produktion, kan klara kan man läsa gammal forskning. Kost var enda behandlingen, som fanns och eftersom typ1 är insulin beroende så gick det inte bra alls. Det var enbart ett litet fåtal som med nöd och stort lidande överlevde. Jag får dessa bilder i PM, de få gånger jag skrivit att, barn är också människor. Jag har aldrig och kommer aldrig att påstå att någon kan överleva utan insulin.

Banting som var med att upptäcka insulinet, var så stolt och oegoistisk, att han sålde sin upptäckt till ett universitet för under en dollar. Detta har läkemedelsföretagen sedan länge ändrat på, med nya patent på ”nya” insulin, som gör att man i dag mjölkar massor av pengar från alla diabetiker. I USA har man mellan dubblat och tredubblat priset på insulin (enligt kostdoktorn). Det finns inget snällt eller vänligt över det som görs och man måste alltid titta på om ”nya” insulin till nytt högre pris är bättre än de man använder. Tyvärr så fungerar inte patientföreningar när det gäller detta då många av dom får stora donationer från läkemedelsföretagen och inte agerar självständigt.

Nu är det inte så att mer insulin ger större fördelar än mindre insulin. Vid samma blodsocker så mår den som har hög användning av insulin sämre. Kontrollen av omsättningen av socker i kroppen fungera mycket bättre om man har låga nivåer. Ett blodsocker som pendlar mellan 2.0 och 18.0 kan ge ett bra långtidssocker, men är en katastrof  för blodkärl och nerver.

Lämna ett svar

Stäng meny