Barn och kost (2)

När det gäller sockersjuka oavsett typ, så blir det enklare att få ordning på blodsockret, om man minskar kolhydrater och socker. Nu finns det ingen nedre gräns för hur lite kolhydrater man behöver äta, kolhydrater och socker är inte livsnödvändiga (essentiella). Det innebär att man inte behöver dem alls, detta är fakta och kan inte ändras av att någon inte håller med. Kroppen tillverkar själv de socker som behövs.
Rent praktiskt kan de bli svårt att gå ner till noll gram kolhydrater och när det gäller barn tror jag att en lämplig nivå är cirka 50 gram per dag. Det finns en grund till detta och det är att man har uppnått de flesta vinsterna vi den nivån. Äter man 50 gram per dag är det mycket enklare att få blodsockret i balans och ligga jämt. Skall man ner lägre än 50 gram så måste man själv klara mycket mer av kontrollen. Barn skall slippa det ansvaret, så mycket som möjligt.

Sedan kommer nästa steg i motståndet mot att äta lita kolhydrater och det är att kroppen bildar ketonkroppar, vilket skulle lättare leda till Ketoacidos. Lyckligtvis är det ett felaktigt påstående, då det är  insulin brist och högt blodsocker, som ger detta. Sedan kommer nästa påstående att man kan få ketoacidos vid normalt blodsocker. Insulin brist och normalt blodsocker låter inte rimligt. Jag har letat efter klinisk beskrivningar på detta och det finns en gammal studie från 1973 (!). Idag är det avbrott i insulin tillförsel i pumpar som ger ketoacidos, så kosten är inte den utlösande faktorn utan det är att tekniken sviktar. Pumpen använder enbart snabbverkande insulin, så det går fel väldigt fort. De som använder pennor har en större trygghet då man har en långtidsverkande insulin som gör att man aldrig blir utan aktivt insulin.

Helt utan insulin fungerar inte kroppen, den måste ha insulin. Nu kommer man aldrig att kunna minska insulinet så mycket att inte tillväxten blir normal. Det kommer alltid att finnas blodsocker, som behöver regleras av insulin. Det sprids en myt att mer insulin gör att man mår bättre och växer normalare, jag kan inte se någon grund till den uppfattningen. Nu har jag 4 års erfarenhet av att följa dem jag hjälpt via PM och det är högst normala barn. Jag har inte gjort någon vetenskaplig utvärdering, jag bara följer med på vad som händer. Eftersom de som påstår att man inte växer normalt inte träffar kostbehandlade typ1 barn, så känner jag att med mina anekdoter, har en mycket tryggare grund att stå på.

När det gäller kost behandling utan insulin, så fungerar det inte. Det kan finnas undantag  som har en tillräckligt stor rest produktion av insulin, men det är så få att jag tycker man utan att hamna fel kan säga att ”alla” behöver extra insulin. Sjukdomen kallades tidigare insulin beroende sockersjuka. Det säger tydligt att det är insulin, som behövs, men det säger inget om mängden. Jag vet i dag med hjälp av typ1 som skriver till mig och i gruppen, att de skulle önskat att det fått börjat mycket tidigare med kostbehandling. Har man haft typ1 i mer än 50 år och säger att efter att man la om kosten så blev man mycket friskare. Det är aldrig försent att börja, men tidigt är bättre.

Den Olydiga Diabetikern

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Mamman

  Hur klarar ett oerhört aktivt barn en dag på 50 kh utan att bli låg?
  Det går inte att sänka basalen/långtidsverkande för ena dagen är barnet jätteaktivt, nästa dag kanske det är mkt stillasittande. Om barnet blir lågt, hur säkerställer man att leverreserven är påfylld sedan? När den är tömd efter tex tidigare lågt värde ökar risken för dödsfall vid ny hypoglykemi. Du skriver att tekniken är orsaken till ketoacidos och många gånger är det så. MEN faktum är ju att man inte klarar sig utan den tekniken (om man inte kör sprutor, men det gör inte de flesta barnen nuförtiden) och man måste klara att hantera tex nålstopp utan att det snabbt blir kritiskt. Inträffar stoppet under natten märker man inget förrän det är för sent. Med ketos i blodet borde tiden man har på sig att häva en ketoacidos vara extremt knapp. Det är en oerhört svår balansgång som jag har svårt att se att man skulle våga sig på. Priset är för högt om man misslyckas.
  Hur ser du på dessa frågor?

  1. Lars Lindblom

   Jag bygger det jag skriver på fakta och jag rekommenderar varmt en bok i ämnet av Dr Bernstein och den heter Diabetes solution. Jag kan inte hjälpa dig i din oro, dessutom är socker inte enda bränslet kroppen använder. Jag har flera vänner som äter strikt ner mot 10 gram per dag och tränar hårt. Jag kan bara presentera fakta. Den som inte vill läsa det jag skriver eller tror jag har fel, tänker jag inte lägga tid på.

   Man blir inte låg av att inte äta kolhydrater eller socker, men av för mycket insulin. Den som fastar och inte äter alls, samt inte tar något insulin hamnar på kring 18.0 i blodsocker. Det innebär att mängden kolhydrater är inte problemet utan det är mängden insulin. Jag för väntar mig inte att du skall förstå detta. Därför tycker jag det är meningslöst, att föra ett resonemang om detta. jag tror inte utan jag vet att de problemet du pratar om är ett insulin problem. De sätet du formulerar dig på visar att du och jag inte kan nå fram till ett gemensamt resultat.

   Oavsett vad ett barn äter som har typ1 och oavsett hur mycket det rör sig så kommer det att få högt blodsocker. Detta gör att ett typ1 barn inte kan överleva utan insulin. Det kommer alltid att sluta med ett förhöjt blodsocker och en för tidig död.
   Alla känningar är som följd av detta orsakade av för mycket insulin, då insulin som är tillfört är det enda som sänker blodsockret.

   När det gäller pump och har den dålig säkerhet, det är inte kost problem. Jag har en vän som jobbar inom industrin med styr och reglerteknik, som tycker pumpar är för primitiva. Jag är inte ansvarig för andras beslut, men pump känns för min del riskabelt. Jag tycker däremot att CGM är ett utmärkt stöd. Där rekommenderar man också att man skall koll med en vanlig blodsocker mätare innan man tar extra insulin.

   Nu verkar användarna av tekniken gå ett steg längre än vad säkerheten kan kan följa med kvarvarande säkerhet, men säkerheten ökar med pump om man har CGM som larmar. Trots att alla tycker det är dyrt, är det en billig och inte helt bra teknik man använder.

   Den Olydiga Diabetikern

Lämna ett svar