Blodsockermätaren mäter bara GLUKOS

Detta innebär inte att andra saker som smakar sött, är nyttiga för en socker sjuk. När det gäller fruktos ger den sannolikt mycket större problem för en diabetiker, då den ofta lagras som fett i levern. Icke alkoholberoende fettlever är en av de bidragande orsakerna till typ2 och ökande okänslighet för insulin.

Vanligt socker är en disackarid som består av en glukos som sitter ihop med en fruktos. Detta gör att vi kan bara mäta hälften av problemet, med blodsockermätaren. Socker delas i sina beståndsdelar av ett enzym i tarmen sackaras, det enzym blir ett hastighets begränsande steg, för socker måste klyvas innan vi kan ta upp de.

Det konstgjorda sockret som man tillverkar av bland annat majsstärkelse, består av fritt glukos och fruktos. Dessutom är det oftast mer fruktos än hälften. Här finns ingen hastighetsbegränsande steg, med ett tarm enzym. Undviker man socker, så finns det ännu större anledning att undvika modifierad stärkelse.

Vill ni testa så kan ni ha en tablett druvsocker under tungan och låta den smälta, den tas upp av slemhinna direkt i munnen. Det är ren glukos. Gör samma sak med en sockerbit så händer inte lika mycket.

Lämna ett svar

Stäng meny