Bönor som mat

Jag är veterinär och det gör att jag har en annan bild av vad som går att äta.

Bönor har i det traditionella kosthållet i Sverige varit begränsade till en dag i veckan. Samma gäller ärtor, som åts som ärtsoppa en gång i veckan. Det finns en grund till detta och det är magen, man blir dålig i magen av dem.

Jag blev chockad av att man skulle hjälpa sockersjuka med bönor. Man har gjort studier på gris för att använda det i foder, men man har inte lyckats. Man kämpar med bönornas skydd mot att bli uppätna, av allt och alla, kor klarar de bra med sina fyra magar. Men gris och häst gör det inte.

Man jobbar med att försöka lösa de, men man har bara gjort mindre framsteg. Två saker ingår i lösningen att välja den böna som ger minst problem, samt bereda dem så man bryter ned det som inte är bra.

När man forskar gör man ofta studier på djur och tittar på hur det fungerar, för man då kan styra helt, vad som ingår i fodret. Att ge ut en bok och hävda att det kommer aldrig att göras studier på bönor, är ett tecken på okunnighet. Använd Google för att leta på bönor som foder. Jag tänker inte dela referenser, för jag skriver i några dagar till på en iPhone 5s. Text går bra, men att försöka göra mer, har ofta gjort att allt bara är borta.

Kommentera

Stäng meny