Förstörda råvaror

Mat industrin

Man tar bra råvaror kör dem genom en fabrik, tillsätter socker eller sötningsmedel. Detta gör man för att tjäna mer pengar. Man har lyckats få oss att okritiskt köpa dessa dåliga produkter, som har sämre näringsvärde än råvaran.

Potatis är ganska ömtålig och inte särskilt värdefull som råvara. Man kan öka värdet och hållbarheten om man gör chips eller pommes frites av potatis. Man skapar ett mervärde och förädlar produkten, men den blir sämre att äta.

Kyckling de vita köttet som skall vara nyttigare än rött kött säljs oftast fryst. Men man har även här förädlat produkten med saltvatten och socker. Kyckling filé som är fryst kan bestå av 30% saltvatten med socker. Läs och tänk innan ni handlar. Man har skapat ett mervärde och saltvatten med socker är inte dyrt.

Läs på produkterna fryst kött, bör enligt min uppfattning vara fryst kött, inte en produkt som det står köttprocent på.

Man diskuterar korv och där har snarare utvecklingen gått åt rätt håll, då de kommit en massa kvalité bland korven. Man tillverkar dyrare korv med högre köttprocent. Men när det gäller lågpris korven är den allt annat än bra.

Det finns så mycket av mat som förstörs i industrin och blir sämre och dyrare. Skall vi klara det måste maten kunna passera en livsmedelsindustri och komma ut i andra ändan med lika hög kvalité.

Köp närproducerat och färsk mat utifrån årstiden. Laga mat hemma, så vet man vad man äter. Vill man handla mat i butik får man skaffa sig ett förstoringsglas och läsa på förpackningar och så länge vi köper skräpmat, så kommer man att fortsätta tillverka dålig mat.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar

Stäng meny