Hunger

 

Detta fruktansvärda monster (hunger), som kan tvinga upp en mitt i natten, för att leta efter saker att äta.

Jag kan glädja alla med att det går att fixa, sluta äta kolhydrater och socker. För när blodsockret inte ser ut som en berg och dalbana, så slipper man stora hunger attacker. Äter man kolhydrater så höjs blodsockret kraftigt, kroppen utsöndrar insulin, som sänker blodsockret, men tyvärr ofta lite för mycket. Den för låga nivån av blodsocker leder till hunger, kroppen säger i från på skarpen, ÄT du har för lågt socker. Det är inte många som klarar att stå emot den signalen och det är inte meningen att vi skall kunna det.

Vi är byggda rent biologiskt för att ha en ”normal” vikt som kroppen själv skall kunna hålla utan att vi bantar eller springer benen av oss. Alla nivåer i kroppen är styrda att ligga inom vissa nivåer och problem uppstår, när vi koncentrerar sådant vi tycker är gott.

Socker förekommer inte i koncentrat innan människan tillverkade det och socker kan totalt förstöra vår möjlighet att hålla en ”normal” vikt. Det finns vissa söta saker som honung, men de hade inte blivit några större mängder av det utan mänsklig inblandning.

Vad händer då om man inte äter socker och drar ner på kolhydrater. Den fruktansvärda hungern försvinner, eftersom blodsockret ligger stabilt.

Insulin är ett hormon med två uppgifter dels sänka blodsocker och att lagra samt spara på fett. Detta gör att minskar man behovet av insulin, kommer man att lagra mindre fett och man kommer åt att använda de fett som redan finns.

Att äta på detta sätet, har i Sverige, fått namnet LCHF. Jag har personligen kommit in från sidan jag äter efter blodsockermätaren och äter bara sådant som påverkar mitt blodsocker lite.

Många är skrämda av att de ingår fett i kosten, men energi måste vi ha och äter man inte kolhydrater måste man använda en annan energi källa. Det gäller hela tiden att hitta en personligt anpassad variant, som fungera för en själv. Vi gillar inte samma saker och har olika matvanor. För min personliga del är bröd det jag saknar mest.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar

Stäng meny