Hur mycket socker…..

‌En vuxen människa har normalt cirka 5 liter blod och ett blodsocker på 5.0 mmol/l. Det motsvarar inte mer än ungefär en och en halv sockerbit. Det är väldigt små mängder och socker regleras hårt, för det är inte nyttigt för kroppen.

Om vi går en snabb promenad så räcker det inte länge, det tar slut på 10-15 minuter och sedan borde vi rimligtvis ramla ner och dö, sockret i blodet är slut, men det finns lagrat socker för ytterligare 1 till 2 timmar och vi dör inte när det är slut heller. Kroppen kan tillverka glukos och vi kan även drivas på fett (ketoner). Vi behöver inte äta socker.

Om man dricker en liter Coca Cola innehåller det ungefär 60 sockerbitar som man tar upp i blodet på 10-15 minuter. Efter att man druckit 1 liter Coca Cola borde man alltså ha ett P-Glukos på 150 mmol/l efter en kvart. Vilket skulle vara dödligt.

Orsaken till att det inte blir så är att kroppen snabbt kan lagra upp glukos i lever och muskelceller i form av glykogen som sedan återbildas till socker frisättas till blodet när det behövs.

Detta gäller inte typ2 vi får inte undan glukosen från blodet, och måste ta hjälp av medicin.

Typ1 får trycka i sig massor av insulin för att fixa det.

Frågan är om någon skall utsätta kroppen för drycker, som riskerar att skada kroppen.

Kommentera

Stäng meny