Hur ofta skall man äta

Vi har inlärda system när det gäller hur vi äter.

  1. Man kan ha ett system där man stort sätt äter hela tiden med enbart korta uppehåll på en eller två timmar.
  2. Man kan äta efter klockan med tre huvudmål och mellanmål.
  3. Man kan äta när man är hungrig.
  4. Man kan ha en strategi att inte äta visa perioder enbart tillåtet att äta under 8 timmar av dygnet (8:16).
  5. Man kan låta bli att äta visa dagar enligt ett system, som att äta 5 dagar i veckan (5:2).
  6. Man kan äta varannan dag till man når sitt mål.
  7. Man kan delvis fasta under längre perioder vid behov.
  8. Man kan vätskefasta under längre perioder.

Nu tänker jag inte gå in i detalj på vad och varför, men detta fungera även för typ1. Det kräver att man förbereder sig. Man måste ha sin basal insulin (långtidsverkan) rätt inställd. Den skall hålla blodsockret på rätt nivå när man inte äter och har man det så kan man fasta. Behovet av insulin sjunker av fasta, så man måste följa med. Nu är det många av typ1, som fastar och det kan hjälpa att få bort en envis övervikt. Samma typ av problem med insulin, har insulin behandlade typ2.

Insulin är ett av de ”starkaste” hormon vi har i kroppen. Det ger liv och möjlighet att leva, då vi dör utan det, men de skadar och ger komplikationer om man använder mycket av de. Det går inte att dölja ett dåligt kosthåll med insulin, för det fungerar då enbart som blodsockersänkare och ger inga hälsovinster, utan bara komplikationer och ohälsa.

Min resa som sockersjuk typ2, starta på 1 och sedan har jag sakta men säkert höjt de nummer jag använder och aldrig lägre än 3 är det jag använder i dag. Många är rädda för att inte äta, men det är varken farligt eller svårt, vi är byggda för att klara av att inte äta, människan som art hade dött ut för länge sedan om vi inte kunde klara perioder utan mat.

En liten tröst till alla sockersjuka som fastar, enbart för att få ordning på insulin nivåer och blodsocker. Man kan använda smör eller annat bra fett även när man fastar. Smör ger ingen (större) insulin frisättning, men gör allt mycket lättare. En matsked smör i en het kopp kaffe, gör mig nästan odödlig. Detta trick är kanske inte optimalt om man enbart vill minska vikt, men jag som bar vill vara så frisk som det går använder detta.

Glöm inte att äta salt och dricka mängder, annars får ni huvudvärk och yrsel, nu har jag säkert glömt något av allt det jag gör och därför är Facebook gruppen Olydiga Diabetiker 3.0 viktig. Där är vi många som under flera år testat, man frågar och får svar oftast inom någon timme, vi hjälper varandra att bli friskare. Man behöver inte vara diabetiker, för att vara med och det står diabetiker i grupp namnet, då gruppen startades av mig, för att hjälpa diabetiker. Nu fungerar samma kost för en massa andra sjukdomar och många är multisjuka, så det har blivit mycket större än vad jag tänkte från början. Helt givet blir vikt något vi kan, vi är många som minskat bort cirka halva vår vikt. Jag tänker inte lista, saker bra mat kan hjälpa mot, alla får prova eller fråga. Mat hjälper inte mot allt, men man blir inte sjukare av att planera vad man äter och hur man äter.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar