Ibland önskar jag att allt var enkelt

Sambandet mellan socker och höga blodsocker, är för en del enbart en fråga om insulin. Tar man bara rätt mängd insulin, så är det inget problem med socker. Man har en ännu mer liberal syn när det gäller kolhydrater, trotts att det finns klara bevis att de höjer blodsockret. Kolhydrater är nämligen långa kedjor av socker. Min blodsockermätare kan inte skilja ut de nyttiga kolhydraterna, från frukt och fullkorn.

Kostråden bygger på att minst 50% av den energin, jag behöver skall komma från ”socker”. Jag förstår inte riktigt hur man tänkt. Övervikt är ett stort problem och de hormon som lagrar fett i kroppen är insulin. Äter man så kroppen behöver mycket insulin blir man fet.

Kunskap bygger på att man tar in fakta, väger olika saker mot varandra och dra slutsatser av detta. Denna tankegång verkar idag helt saknas i vården, räkna kolhydrater och ta insulin efter hur många du äter. Man räknar fel och så får man ett blodsocker helt utanför kontroll. Man diskuterar då insulin doser, när  problemet egentligen är att man äter ”socker”. Man kan aldrig lösa detta utan att gör något med maten.

Jag har behandlat djur med diabetes, där ger man ett specialfoder och rekommenderar, samma motion varje dag. Det konstiga är att det fungerar mycket bättre än det läkarna gör. I en del fall hjälper inte en lång utbildning, när man tappat bort grunderna helt.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar