Ingen kan leva utan insulin

Ingen människa kan leva utan insulin.

Helt utan insulin kan vi inte leva, kroppen tillverkar hela tiden en liten mängd insulin och det måste finnas där. Denna låga nivå av insulin produktion (basal insulin) behöver man och den är livsnödvändig. Man har den grundläggande nivån även vid fasta (svält).

Insulin är det hormon i kroppen som sköter inlagring av fett, så de blir viktigt på många sätt. Man blir fet av insulin.

Nu har vi två sjukdomar gällande insulin, som på ett sätt är varandras motsatser. Typ1 som inte kan tillverka insulin och typ2 som tillverkar mängder, men insulinet fungerar inte längre (insulin resistens).

Typ1 tillför sitt insulin utifrån och görs det, med eftertanke, till en vettig kost (utan mängder av kolhydrater), så har man möjlighet att leva normalt.

Typ2 har ätit för mycket kolhydrater och producerat, mer och mer insulin. Blodsockret sjunker, men till sist klarar inte cellerna mer socker och drar in sina insulin receptorer. Man kan inte kompensera längre och då har man fått typ2 diabetes. Förstadiet kallas det metabola syndromet. Slutar man att överäta kolhydrater och socker, kan man få samma värden som en frisk.

Att äta LCHF kräver att man inte fuskar (för mycket), för då fungerar det inte. Att äta vad man vill på helgerna, gör att man varje måndag, skall börja med att starta om kroppen och gå över till fettdrift igen (ketoner). Det fungerar inte, man måste hela tiden ta konsekvenserna av sina handlingar. Jag upplever att det är enklare att ta den diskussionen, med en diabetiker, för där har man hela tiden blodsockret, som säger till att det där var inte bra.

Typ1 är något speciellt, en del hävdar med bestämdhet att det inte har med kost att göra och är helt onåbara med information. Jag har dock ett antal vänner med typ1 som äter LCHF. Jag vet sedan tidigare att jag kommer att få standard kommentaren att jag är typ2 och förstår inte, men jag tänker inte bry mig denna gången hellre.

Typ1 som använder insulin pennor har oftast två typer av insulin, ett långtidsverkande, som tas en eller två gånger om dygnet. Det långtidsverkande är det livsnödvändiga insulinet, som behövs även om man inte äter. Sedan tar man ett snabbverkande insulin i samband, med att man äter och detta insulinet skall motsvara behovet vid måltiden.

Kan en typ1 diabetiker fasta, helt klart att de kan, men de kräver att man kollar blodsockret väldigt ofta och att man äter direkt om man hamnar lågt. Har man sitt långtidsverkande insulin på rätt nivå skall, det inte ha någon som helst betydelse om man äter eller inte. Man tar inte måltidsinsulinet när man inte äter för det skulle man ta efter behov.

De som har pump har möjligheten att ställa basalen så de täcker faste behovet och sedan ta bolus efter behov. Det som har pump har ett system som tekniskt sätt är känsligare, de har ingen insulin depå i kroppen, som täcker basal behovet. Får de avbrott på insulin tillförseln från pumpen, gör det att de får en farlig insulin brist. Man utrustar dem med keton mätare, istället för att titta på tekniken och dess brister. Nu är ketonmätarna på väg bort igen och ersätts med CGM. Visa landsting har inte ketonmätare alls längre. CGM mäter blodsockret utan att man gör något och larmar om det blir fel på blodsockret.

Lämna ett svar