Insulin en livräddare eller orsak till sjukdom.

Man kan beroende på vad man har för problem i botten, ha helt olika behov av åtgärder när det gäller insulin.

Något går snett i kroppen vi får i oss mer kolhydrater än vad kroppen behöver, det kan finnas många orsaker att det blir så. Mängden av kolhydrater gör att vi behöver insulin för att sänka blodsockret, det fungerar bra hos alla, till att börja med. Men kroppen kan inte klara hur mycket kolhydrater och socker som helst. Kroppen försöker att undgå att få i sig så mycket energi, cellerna uttrycker inte längre insulin receptorer på ytan i lika stor omfattning, sockret kommer inte ur blodet. Man har fått det metabola syndromet.

Kroppen tillverkar mer insulin och lyckas hålla ner blodsockret. När inte kroppen klarar att producera tillräckligt med insulin för att blodsockret skall fortsätta vara normalt, har man fått typ2 diabetes. Detta är en sjukdom som direkt vinner på att inte äta kolhydrater och socker.

Typ1 har en autoimmun sjukdom, där kroppen själv har slagit ut produktionen av insulin. Blodsocker regleringen fungerar inte alls. Man tillsätter insulinet utifrån med hjälp av en spruta. På ett sätt så har en typ1 samma möjlighet att som en frisk, att få bra kontroll på sitt blodsocker. Men kroppen kan inte skilja på för mycket insulin som man sprutar in eller det insulin som tillverkas i för stor omfattning av kroppen. Det innebär att typ1 borde äta på samma sätt som en typ2. Detta för att inte riskera att få en dubbeldiagnos.

Det kostråd som finns för friska fungerar inte, för friska och de är direkt farliga för diabetiker. Problemet är bara att det syns inte direkt, det tar tid innan det går fel och en del kan missköta sin diabetes ett helt liv utan att det händer något negativt. Man räknar med att flertalet klarar 25 år innan det börjar krångla mycket och att komplikationerna sätter in.

För mig som är typ2 är det självklart att jag blir friskar om jag äter så jag får ett så lågt behov av insulin som möjligt. Det är mitt egna insulin som jag vill ha ner på så låga nivåer som jag kan.

För en typ1 borde det var viktigt med samma tankegång att äta så man behöver så lite insulin, som det går. Det insulinet är konstgjort och sämre än de naturliga. Detta gör att kosten borde vara samma för typ1 och typ2. Allt annat känns som en onaturlig lösning.

Lämna ett svar

Stäng meny