Jag är inte perfekt, på att leka med ord

Mättat fett, när vi pratar om det så pekar man nästan alltid på det animaliska fettet. När någon då leker med ord, så blir jag irriterad och fräser, slarvigt. Man skriver en reklam text om hur någon inte förstått, så man skall visa sig hur duktig man är, jämfört med en fiktiv person. När man sedan innefattar en sjukdom i resonemanget och har fel, blir det allvarligt.

Jag tycker inte man skall, skriva att man inte behöver mättat fett, för då skapar man förvirring. Vi har redan ett jätteproblem med vad vi skall använda, är det Becel som är det extremaste, som finns just nu eller är det de hårda animaliska fettet. Eftersom vi inte själva kan plocka ut exakt det vi vill ha ur en fett produkt, så är vi hänvisade till det som finns att köpa. Vi har då oljorna, med sina problem och ett högt innehåll av det enkel o-mättade fettet omega 6. Visserligen har dyr olivolja bra värden, men det är tyvärr en av de mest förfalskade produkterna på marknaden. Sedan har vi det hårda animaliska fettet, som kan ha en väldigt bra fett sammansättning av rätt kvalité, om djuret har haft ett bra liv så innehåller det, mer omega 3. Visst det finns dålig kvalité här också.
Det brukar stå, använd ”bra” fett och sedan stannar man där, för det är skamligt att erkänna att den vetenskap, som styrt våra kostråd under de senaste 50 åren, bara haft fel. Vill man rätta till detta måste man var tydlig i vad man säger. det går inte att halvhjärtat stöda saker, som inte fungerar, bara för att det är lättare. (Jag har inte glömt kokosoljan, men den är inte lokal producerad).

Jag som köper lokalt och närproducerat, har stora problem, med att hitta lokalproducera olivolja. Jag har en egenskap, det är att rådet ät lokal mat, gäller alla matvaror. Jag skulle helst av allt bara vilja ha egenproducerat. Att jobba med livsmedel och kontroll gör att man ser och vet mycket. För varje steg bort från den, som producerar, så ökar risken att någon manipulerar en vara, för att den skall ge en större vinst. Kött byter djurslag, häst och mula, blir nötkött. Till och med fläskkött färgas och blir nötkött.

Detta fusk, kan bara komma under kontroll, om vi får bort, de som ”bara” handlar med en produkt. Visst kan primärkällan fuska, men det är ovanligt. En god mat regel, bra mat är mat som är producerat, så nära att du vet, vem du skall säga till, du har en person att ta tag i, som har och tar ett personligt ansvar. Prova det i den stora butiken, de finns ingen som tar ansvar (personligt). Jag tycker illa om centrallager och rationell styckning och packning av kött, som för ICA i Västerås. Stora kommersiella, rationella och insyns fria produktioner, där du måste förlita dig på en myndighetstillsyn. Där du inte själv vet, vem du skall hugga tag i och säga:

”Vad i helvete håller du på med!!!”

När det gäller import, så är jag ingen stor konsument. Det finns den klassiska handels varorna salt och kryddor, som jag inte klara av att hitta ett lokalt alternativ till. Men jag har inget problem med frukt, då jag ändå inte kan äta den, beroende av socker och kolhydrat innehåll.

Kunskapen om vad vi har lokalt, som man kan köpa, plocka och odla. Finns inte kvar, så mycket som det skulle behövas. Jag har en känsla att när vanliga människor slutade att odla egna grönsaker och sedan sälja sitt överskott till andra i sin omgivning. Då gick matkulturen sönder, det räcker inte med en bild på Sveriges sista ko, för att vi skall få mjölk från den. Den som vill se levande matkultur, behöver bara komma över Östersjön. Jag kan lägga timmar på att bara titta, på försäljning av när odlad mat. Ser man åldern på de som säljer, så kanske det är borta om 10 år där också.

Lämna ett svar

Stäng meny