Jag kallar de som hjälper mig i gruppen Olydiga för admin.

Jag skulle lika gärna kunna kalla dem Kostrådgivare, jag skulle kunna kalla dem diplomerade kostrådgivare. Jag kan ta i och kalla dem Specialist kostrådgivare eller kanske licensierade specialist kostrådgivare.

Eftersom ordet kostrådgivare bara är ett ord och inget annat, kan vem som helst använda det hursomhelst. Det är inte falskt och det är inte ett bedrägeri, hur dålig eller okunnig man än är. För att det skall ha ett värde MÅSTE det framgå vem som utbildat och i vad. Hur lång var utbildningen och vad omfattade den. De finns de utbildningar som klarar den biten och det finns de utbildningar som är riktigt dåliga.
Jag har en del kunskaper sedan tidigare och tittade för cirka 6 år sedan på de utbud av kostrådgivare utbildningar, som fanns i Sverige. Tittade genom vad de innehöll ringde och frågade. Det gjorde att jag har en ganska bra bild av hur det ser ut. Jag bedömde att det inte skulle ge mig något, men då sitter jag med en veterinär utbildning plus att jag jobbar med livsmedel.


Vad är rimlig längd på en utbildning för att man skall kunna jobba med kostråd till människor. Hur mycket måste man minst kunna, för att man skall fungera. det är de frågorna du måste ställa dig innan du betalar för tjänsten.


Det finns människor som är självlärda och är väldigt duktiga. Det finns de som har gått alla de rätta utbildningarna och ändå inte klarar att ge bra kostråd.
Jag har ett antal kostrådgivare jag gillar och då menar jag deras kunskap och deras sätt att jobba. Sedan finns det en grupp som är direkt pinsamma, i sin brist på kunskap.


Sammanfattning: Skall du anlita en Kostrådgivare, ta reda på vem denna person är och vem som utbildat. Det skiljer väldigt mycket, mellan vad de kan och om det är värt att anlita dem. Jag tänker inte sortera i denna röran. Man blir arg för jag skriver detta, man har köpt en dyr kurs och man kan blivit lurad. Men det är inte mitt problem, den som visar vad den kan kommer alltid att klara sig vad jag än skriver. Den som inte kan mer, än att den tror att detta som jag skriver kommer att förstöra marknaden, får hitta något annat att göra.

 

Lämna ett svar