Ketoner som en bit av att må bra

Att läsa om ketoner, på andra diabetes sidor gör att jag snart tappar tron på mänskligheten.

Jag kan utan överdrift säga, jag dör om jag inte har ketoner i blodet, för jag äter inte kolhydrater. Det värsta med mig är att jag tycker det är helt ointressant att mäta, min läkare har nog gett upp han också. Det var hysteriskt i början när man kom till labb med 3,5 i ketoner.

Har man en kropp som går på fett som energikälla då får man ketoner och det är livsnödvändigt att man har ketoner. För kroppen behöver energi hela tiden och ketoner är en av de energiformer kroppen är skapad för. Det flesta människor har ketoner i blodet på morgonen och det är helt normalt.

Man märker när man ställer om kroppen från drift på kolhydrater, till fett drift, att man kan bli illamående (kraftigt). Detta är i första hand inte orsakat av ketonerna, utan av brist på salt. Socker binder vatten i kroppen och vid en omställning till ketoner, tappar man det vattnet och med ut följer salter. Tar man en tesked (struken) med salt och sköljer ner med vatten, mår man bättre.

Detta illamåendet, som är helt oproblematiskt, kallas av många typ1 för ketoacidos. Ketoacidos är ett livsfarligt tillstånd, som uppstår vid högt blodsocker över 15 enligt litteraturen. Det flesta har mycket högre än så. Kroppen startar en överlevnads aktion, cellerna svälter och har akut energibrist. Sockret i blodet kommer ingenstans utan insulin. Kroppen börjar tillverka ketoner, det som styr produktionen av ketoner är insulin. Har man ingen egen tillverkning av insulin, så måste man tillföra insulin, annars produceras för mycket ketoner. Insulin är bromsen och det som stoppar keton tillverkningen.

Utan basal insulin i kroppen är ketoner inte bra, men med insulin i kroppen, så händer inget spännande. Det är inte mängden ketoner i blodet, som ger den farliga varianten ketoACIDOS, det är försurningen av blodet. När man hävdar att ketoacidos uppstår vid normalt blodsocker, så har det fattats en viktig information, pH på arteriellt blod. Man behandlar ketoner med glukos och insulin.

Jag som alltid har min kropp i ketosläge, kan säga att det går lika bra att bota ketoner med några pepparkakor och så kan man ta en skvätt insulin, för att inte hamna högt i blodsocker. Jag vet med 100% säkerhet att jag inte haft ketoacidos, men höga ketoner har jag hela tiden.

Jag är arg, riktigt arg, för den kost vi äter i dag LCHF och som de påstår skall leda till ketoacidos och snabb död för typ1. Var den kost som var den rekommenderade fram till cirka 1980. Vad var det som hända då, jo man kunde tillverka konstgjort insulin. Utan forskning eller några som helst studier, la man om kosten till. Ät som en frisk och ta mer insulin. Denna dumheten försvarar, man idag väldigt bestämt. Jag kan inte trotts jag letat hitta uppgifter, som tyder på att diabetiker dog av ketoacidos, med de gamla kostråden. Medicinsk historia kan lära oss mycket. Man måste se bakåt och se orsaken, för att kunna förstå och planera framåt.

Lämna ett svar

Stäng meny