Kost

Kost

Man skall äta med eftertanke och ha en plan för vad man vill uppnå och vad man har problem med. Väldigt mycket av de vi äter påverkar hälsan kraftig och vill man ha tillbaka sin hälsa igen, så kräver det en del. En del få belöningen direkt och löser de problem de har på några dagar, andra mår bättre men sen händer det inte så mycket mer. I gruppen olydiga började det, med tanke enbart på diabetes och kost. Sedan har det växt och växt kraftigt, nu ingår i stort sätt allt av kost relaterade sjukdomar.

Diabetiker borde vara enkelt och rakt fram. Ät inte de som höjer blodsockret kraftigt och ersätt energin från kolhydrater med fett (animaliskt). Välj den nivå som fungerar, då en del klara mer kolhydrater andra mindre.

Nu kommer problemet, man har med stor envishet hävdat att vi behöver socker och snabba kolhydrater, för att kunna träna och prestera. Man hävdar även att man behöver socker för att hjärnan skall fungera. Barn måste ha socker annars blir de småväxta. Barn har även ”rätt” till en normal uppväxt med samma godis som sina kamrater, annars kommer de inte att klara frigörelsen från föräldrarna, utan att missköta sin diabetes.

Sedan kommer ett av de stora problemen, det är många diabetiker som har ett osunt förhållande till socker och godis. När det gäller typ2 diabetikerna tillkommer även bröd i stora mängder. Bröd är för kroppen en stor källa till socker.

Socker behöver vi inte alls i kosten och det är det första som måste bort helt och hållet. Sedan kommer allt som innehåller stärkelse (smältbar). Detta är inte den svåra biten så långt brukar det gå bra. Det är ganska enkelt att få bort socker. Det kan vara lite mer besvärligt att ersätta potatis, ris, pasta och bröd. Många klarar det med hjälp av grönsaker, utan att sakna det gamla.

Nu kommer en sak som många inte kommer förbi och det är ersättningsprodukterna. Sorgligt nog så fungerar inte ersättningsprodukterna bra. Allt som uppfattas som sött av hjärnan startar, samma processer, som socker. Produkter som efterliknar det man inte skall äta, gör det bara svårare att få det att fungera.

Behöver man äta LCHF för att må bra, det är inte helt säkert att det är den enda vägen, som fungerar och det finns flera lösningar, men LCHF är den lösningen som har flest anhängare och därav så finns det mer erfarenhet om den.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

 

Kommentera

Stäng meny