Kroppen en helhet.

Medicin påverkar inte bara sjukdomen, de påverkar hela kroppen. Det finns flera orsaker till detta och vi kan för att göra det enkelt ta ett exempel, som insulin. Även om insulinet skulle vara en perfekt kopia av kroppens eget insulin, så kommer det inte ge samma effekt. Det finns flera orsaker till detta och en av dem är när (tidpunkt) utsöndrar kroppen insulin och varför (mängd).
Kroppen ger extra insulin redan när vi tänker äta och den ger extra insulin av söt smak. Detta klarar vi inte av, men vi har olika system för att beräkna (gissa) hur mycket som behövs. Våra gissningar blir bättre med tiden (erfarenhet), men aldrig helt optimalt. Kroppen ger även insulin på ett annat sätt, en stor dos följd av en förhöjd insulin nivå till blodsockret är normalt igen (eller för lågt). Det blir en dos följd av en högre nivå, under och efter man äter mat, detta ersätter man med en dos insulin, innan man börjar äta. Insulin kommer från en körtel som utsöndrar direkt dit insulinet skall (blodet). Vi har en spruta och sprutar det i fettlagret under huden och det tar längre tid innan det får möjlighet att verka. I vissa lägen kan man på sjukhus få insulin i droppvätskan och får då en snabbare och mer kroppsligt riktigt ställe att få insulinet, än i underhuds fettet.

Behovet av insulin styrs av mängden kolhydrater och glukos, man äter. Äter man något som ger ett stort behov, så lever man farligare, för 10% fel på en stor mängd insulin ger ett större fel i antal enheter. 10% av 4 enheter är bara 0,4 enheter fel, men 10% fel av 40 enheter ger ett fel på 4 enheter. Ett fel på 0,4 är ingen större katastrof och passerar helt säkert utan att märkas, men med stora mängder kolhydrater, så blir felet i antal enheter större och kan ge fel som är så stora att de måste åtgärdas. Ibland får jag en känsla av att man gör medvetna fel, så man kan äta godis, men så illa får vi hoppas att det inte är. När man läser frågor som hur många enheter behöver man ta för en viss typ av godis, då tänker man att frågan kan inte vara normal, men en liten stund senare så kommer svaren. Rätten till ett ”normalt” liv ger ett högrisk beteende, där minsta misstag kan förvärra sjukdomen. Detta gör även att man inte kan prata om kost till barn med diabetes, jag har blivit kallad barnamördare, när jag ifrågasatt sockerdieten till barn. Det finns ett fruktansvärt motstånd, mot att försöka använda så lite insulin som möjligt för att uppnå normalt blodsocker. Det finns ingen tanke på att insulinet i sig själv kan ge skador. Trotts att man vet att så är fallet när det gäller typ2 och höga insulin nivåer.
Ibland i mina svarta stunder, har jag gällande okunskap om det personliga ansvaret för sin egen hälsa, haft lust att be alla typ1 fara och flyga. Det är så mycket skitsnack och väldigt hög tro på medicin, så de vill inte försöka ändra sin kost. Har man haft att göra med dåliga typ2 som tömmer två insulin pennor om dagen, så ser man vad som händer när insulinet inte verkar längre. Detta problemet med sämre verkan av insulin, gäller även typ1 och högre doser gör att man snabbare når dit. Jag får ibland höra att jag inte skall säga något för jag har inte typ1, men jag vet att alla minskar sitt behov av insulin till hälften på LCHF och en del kommer ner till cirka 10% av tidigare använd mängd. Då kommer nästa steg i dumheten, då måste man äta tillräckligt med socker för att kunna ta mer insulin, så man alltid har nog insulin i kroppen för att inte få ketoacidos (där är grunden till varför jag är barnamördare). LCHF ger ett så lågt behov av insulin så man får ketoacidos, tyvärr är detta uppbackat av vården. Man vet rent sakligt att ketoacidos uppstår vid krångel med insulinpump, men man säger ändå att det är LCHF. Jag har läkare vars texter jag nästan inte orkar läsa, för det är så mycket sakfel. Tyvärr är ofta dessa personer höjda till skyarna, det är lättare att få fram pengar om man ger råd som ger en hög förbrukning av medicin.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar