Lågkolhydrat kost en gammal sak

Kostråd enbart ett mode.

Man kan säga exakt, när kostråden vände, 1973 var det sista internationella mötet där kost råden fortfarande, inte blivit fettskrämda. Man hade sedan mitten av 1800 talet jobbat med kolhydratsbegränsad kost. Att LCHF skulle vara en mode diet är inte sant. Lågkolhydrats kost har en lång och stabil historia, med många stora sjukhus, som använt den. Det ansågs vara den enda möjligheten att minska i vikt.

För typ2 är övervikt och fett runt de inte organen, en av orsakerna till insulinresistens. Man har väldigt mycket att vinna på att väga mindre. Den andra vinsten är att det är kolhydrater och socker som belastar kroppen så den inte klarar av det den skall. Många typ2 kan klara sig helt utan diabetesmedicin, med lågkolhydrat kost.

När det gäller typ1 är det ett krav från patientföreningarna, som ligger till grund för dagens kostråd om att äta som en frisk. Det blev en ”rättighet”. Det finns ingen vetenskap bakom, att man mår bättre med kolhydrater, utan man tog möjligheten att äta lika dåligt som alla andra. Typ1 kan inte bli fria från att spruta in insulin i kroppen, men de kan sänka behovet av insulin och få ett jämnare och lägre blodsocker.

Man har alltid ett eget val när det gäller kost, men att försöka äta så att man är så frisk, som möjligt så länge som möjligt, tycker jag är självklart. Sedan kommer nästa fara en typ1 kan även få insulinresistans och då ha en dubbeldiagnos. Insulinberoende diabetes där insulin fungerar sämre och sämre. Man kör idag stora försök med typ2 mediciner för att få insulinet att fungera bättre igen, för typ1 med dubbeldiagnos.

Jag tycker det vore mycket enklare att angripa orsaken, nämligen det vi äter. Vad man kallar kosten är för min del helt ointressant, bara det inte ingår socker och man drar ner kolhydrater så mycket man behöver. Behovet varierar från person till person, en del tål mer kolhydrater och en del tål nästan inga kolhydrater.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar

Stäng meny