Läsa läroböcker i medicin

Jag läser om ketoacidos och jag klarar bara små bitar i taget, det är inte en gammal bok och det är samma kunskap, som används idag.

Nu till dagens anledning att lägga boken åt sidan och hålla huvudet mellan händerna och sucka, nu till det som blir spännande och det är att se om ni kan följa mig i mitt resonemang.

Man förstår inte att insulin nivåerna, kan vara högre hos en typ1 diabetiker på väg in i ketoacidos, än vad normal värdet på insulin är hos en frisk, som inte får ketoacidos.

Jag är personligen inte förvånad efter att följt och hjälpt många typ1 att börja äta LCHF. Man minskar sitt behov av insulin radikalt, mellan tummen och pekfingret till cirka en sjättedel av det ursprungliga behovet. Mekanismen bakom kan jag inte säga men det är helt tydligt att det tillsatta insulinet inte fungerar optimalt, med kost med mycket kolhydrater. Vi har inte kommit nära nog de kroppen gör, vilket gör att vid SLV´s kost äter man på ett sätt, så man har onödigt höga nivåer av insulin under längre perioder än en frisk. När man använder för mycket, så slår problem in med att verkningen blir sämre av insulinet. Extrem varianten är en typ2 som kan ta nästan obegränsat med insulin, utan att det har verkan.

Jag skulle vilja ha en jämförelse på LCHF ätande typ1, som inte har lika mycket insulin i cirkulation i kroppen hela tiden om det inte är mer lika en frisk person. Mekanismen bakom resistens är känd och borde vara given som orsak. Samtidigt så har jag en tvekan till att icke kroppseget insulin är lika bra.

Det stora problemet med det jag skriver här, är att dagens kostråd från vården inte minskar risken, utan kanske till och med ökar den. Samtidigt är mängden insulin, kanske inte optimalt att mäta eftersom resistens mot insulin måste tas med i tankegången. Detta gör enligt min uppfattning behovet av insulin för att ha en trygg nivå mot ketoacidos lägre är hos en som äter LCHF. Det finns en klar logik i detta då det krävs mycket mindre insulin för att hålla ett normalt blodsocker.

Så länge läkare ger så mycket insulin till sina patienter, att de måste äta rent socker för att inte få känningar, då tycker jag inte de klara det så bra. Jag vet idag med den rollen jag har som alltid närvarande, att en kost som kräver mindre insulin även ger en större trygghet. Även en person som har typ ett och har normalt blodsocker och äter de vården säger, har högre insulin nivåer än en frisk. Detta kan man se med blotta ögat då en hög insulin nivå över tid, gör att man blir fet.

Bra blodsocker nivåer med LCHF kost ger mer normala nivåer av insulin i kroppen, man kan med LCHF få kroppen att bete sig nästan normalt. Det blir tragiskt när jag får tack från de personer som varit i vårdens klor länge, de får ett nytt liv av den kunskap, som gemensamt vårdas av gruppen Olydiga Diabetiker 3.0

Jag önskar på ett sätt att typ1 tog ett steg fram, men skall man vara rättvis så är bara cirka 1 på 20, som är typ1, så jag har tagit på mig rollen som super diabetikern, som skriver om alla varianter. I början ville jag inte och ofta när jag skrev något som grundade sig på kunskap, fick jag tillbaka, att du fattar inte de här för du har ju ”bara” typ2.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Jessica

    Jag är inte ens sockersjuk. Ändå klår jag många med diagnosen i kunskap om diabetes.

Lämna ett svar