LCHF gammal kunskap i en ny kostym.

Vi har inte hittat något nytt, vi har väckt gammal kunskap. Faran med att äta kolhydrater upptäcktes tidigt då redan Linné skrev om skillnaden mellan skåningar och samer, han noterade stora skillnader i hälsa och vikt. Sedan finns det antal människor som tidig skrev om kokkonst som upptäckt samma sak. Den mest omtalade är nog Banting som skrev ett litet häfte om kost på mitten av 1800 talet. Det finns en läkare som 1915 gav ut en bok om kost för diabetiker och använde samma gräns för kolhydrater, som vi använder idag.
Trotts detta vill man behandla detta som en mode fluga, där man kan lägga till och dra ifrån hur som helst. Bara att konstatera de, fungerar inte så. Visst det går att hitta på nya saker och skapa nya teorier om hur saker fungerar. Men att överge beprövad kunskap, för ”godkända” saker, som bara ställer till det i kroppen är helt främmande för mig. Jag är en veterinär och veterinärer är till skillnad från läkare utbildade i kost för djur, men ovan på det läste jag i min utbildning en termin med livsmedelshygien. Livsmedelshygien handlar om mat som vi människor äter och alla matförgiftningar hos människor utreds av veterinärer. Jag har av den grunden ett annorlunda sätt att se på saker. Grisar kan äta samma mat som vi äter och tål inte grisar en sak så bör det även gälla människor.

Lägga till bönor till kosten, något som grisar har svårt att tillgodogöra sig och växa normalt på gick jag aldrig på. Det blev för dumt för det jag redan kunde. Jag protesterade mot detta och avkrävdes då vetenskap och fick frågan om jag läst boken. Nu har jag gjort det och alla som har boken, kan ni hjälpa mig att ta fram fakta om varför bönor är bra. Det finns vad jag kan se inga fakta i boken, men fullt av påstående och man skriver det finns ingen vetenskap gällande detta och det kommer aldrig att finnas. Det finns massor av vetenskap om bönor, men tyvärr bara om samma skadlig effekter som gällde grisars foder. Nu håller man på att försöka överbygga problemet med bönor med hjälp av växtförädling och behandling av bönorna efter skörd. Rostning verkar vara det som är effektivast och det finns även vetenskap på detta. Kostrådgivare som öppet skriver att foder försöken på gris inte fungerar för att: ”De som gjorde försöken inte blötlagt och kokat bönorna rätt”. Man gör en studie och väljer en bättre metod och den blir utdömd av en lekman av ren okunskap (jag har inte glömt vem, som skrev det).
Jag har alltid haft ett ont öga till kostrådgivare, då de nästan alltid halkar utanför vad de kan, med god marginal. Kostrådgivareutbildningen är kort och vem som helst kan starta en sådan utbildning och dela ut diplom eller vad man väljer att kalla sitt intyg om fullgjord kurs. Jag ställde till ett ramaskri, när jag sa att jag skulle ge alla admin i Olydiga diplom som kostrådgivare. De har mycket mer kunskap och en ständigt pågående vidareutbildning, ingen av dem har läst lika lite som en normal kostrådgivare. Vi håller hela tiden på i bakgrunden och diskuterar, vad som skall läggas ut. Tyvärr är jag inte så ödmjuk, för jag kör bara på, men jag brukar jobba i så högt tempo, så det hade inte fungerat om jag skulle förankra allt. Så står mitt namn på något så ansvar jag personligen för texten, men jag tar kritik och ändrar ibland, det är inte ofta jag behöver ändra.
Finns det intresse för utbildning, så har vi kunskap att utbilda er. Det som fattas idag är bara lokal. Tyvärr kan det inte bli gratis, för det kostar att göra i ordning detta. Exempel på ämnen:

-Produktkunskap vad är en bra råvara.

-Matlagningskunskap.

-Hur man använder Insulin på ett optimalt sätt.

-Fasta.

Det finns mycket att göra och det man kan göra är att fixa en lokal en helg så kommer vi ett gäng och kör med det vi kan. Allt är helt givet så billigt som möjligt och personligen jobbar jag helst utan pengar, men det går inte. Jag har tid att göra detta och kommer att skriva diplom, sedan kan vi diskutera vad som skall stå på diplomet.

Bönor och godkända produkter håller på att kväva LCHF och därför började jag bara skriva MAT istället, för att slippa få den onödiga diskussionen om att jag inte bestämmer vad som är LCHF. Sedan gjorde Jessica Seger det tydligare genom att lägga till enligt Olydiga och då föddes MeO. MeO bestämmer admingruppen över och ingen diskussion hjälper utanför gruppen. Det är inget konstigt och det är samma som Sten Sture Skaldeman skriver om i sina böcker, han har döpt de till GI-noll.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

 

Lämna ett svar

Stäng meny