Man blir vad man äter

Det finns många tankar som snurrar runt i mig nu och det gäller om hur skall man äta. Varför skall man äta så och finns det belägg för detta. Min kunskap utvecklas hela tiden och jag hoppas det gäller för er som läser här också.

Gräsbeteskött från nötkreatur är nyttigare än kött från djur uppfött på kraftfoder. Detta är något som sagts länge i Olydiga, är lätt att visa att det är så. Man får en bättre balans mellan omega 3 och omega 6. Så långt stämmer allt för mig sedan kommer det nya, växternas skydd för att inte bli uppätna passerar över i köttet, detta har jag haft på känn länge, men har nu fått det bekräftat. Jag vet att kött från djur uppfött på enbart grovfoder ofta blir dyrare och det är ett problem. Men det blir hälsosammare att äta.

När det gäller kyckling, så är det hårt pressad produktion, med ”optimerat” foder. Detta är tyvärr ingen bra produkt. Rekordet innehar majskyckling, för en dumhet som säljs som kvalité, finns all anledning att undvika. Jag äter sällan kyckling och det är beroende av att jag tycker produktionen är osmaklig ur ett djurvälfärdsperspektiv. Jag har haft som yrke att göra kontroll på kyckling gårdar och det gör att kyckling är ingen bra mat för mig.

Det mest optimala djurhållning och det bästa kött, jag stött på under min yrkestid är lamm, som går fritt i fjällen i Norge med sin mamma. Det är födda på gården och sedan följer det snö smältning upp i högfjälls området, när sedan snön kommer, då kör man dem till slakt. De har haft sitt liv i frihet och ätit det de själva väljer. Detta kött har jag som en dröm att börja sälja i Sverige.

Gris är lite som kyckling och inte så mycket att vara stolt över. Jag har sett väldigt bra produktion och riktigt dålig, trotts stor spännvidd har det varit enligt regelverket. Foder påverkar grisar väldigt mycket, så mycket att jag kände igen vissa djurbesättningar när det passerad veterinär kontrollen på slakteriet. Det var spännande att prata foder med dem som inte hade det optimala köttet.

Köp lokalt är det som ger bäst trygghet och det är en fördel att själv veta. Betala gärna extra för bra saker. Köper man lokalt så når mer pengar, den som skött om djuren och det skall löna sig att göra ett bra jobb.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Detta inlägg har en kommentar

  1. Jessica

    Jag håller med till 100%.
    Har ätit MeO (Mat enligt Olydiga) i lite mer än 4 år nu. Från början var det ju bara för viktnedgång, men i takt med kunskapsnivån steg så blev det mer och mer uppenbart att detta var mer än bara för viktens skull jag skulle äta så här.

Lämna ett svar