Man kan öka insulin känsligheten

Första steget är att minska insulin behovet. Äta mat utan socker och med lite kolhydrater. Detta räcker för väldigt många för att komma rätt och få kroppen att bli mer insulin känslig igen.

Mindre mängd och lägre behov av insulin, ger en ökad känslighet för insulin. Räcker inte LCHF, så får man börja fasta. Behovet av insulin kan inte bli lägre än de man har när man fastar. Det finns väldigt många nivåer på fasta och det går att fasta helt under en längre period (dagar) eller att fasta under kortare perioder (timmar) regelbundet.

Man behöver aldrig ta i mer än vad som krävs för att nå målen man satt upp. Insulin känsligheten och blodsocker är lättare att få ordning på än vikt. Ibland undrar jag bara lite stillsamt, skall verkligen alla vara magra.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Kerstin Irehjelm

    Det är verkligen en spännande fråga, ska alla vara magra? Jag tänker att ett sätt att få veta om man är ”hälsosamt fet” eller ”ohälsosamt fet” är dels att mäta markörerna för metabolt syndrom, vilket görs, men också C-peptid, vilket inte görs. När jag själv fick min D2-diagnos hade jag förutom ett måttligt förhöjt blodsocker och rejäl övervikt inga andra markörer för metabolt syndrom, normalt blodtryck, friska levervärden, normalt kolesterol. I dag, efter snart tre år med LCHF vet jag inte annat än att jag har ”friskt” HbA1c och fortfarande är rejält överviktig.

    Numera har jag ett ”friskt” blodsockervärde. Beror det på att jag har en hög insulinproduktion som räcker till för min nu något lättare kropp eller befinner jag mig i mitt ”normaltillstånd”. En C-peptidmätning hade berättat för mig om min kroppshydda är normal för mig eller om jag trots allt är farligt på det. Hade känts bra att veta, ska jag späka mig ner ytterligare kilon eller kan jag slå mig till ro med att mitt ”naturliga tillstånd” är rundare än det gängse idealet? Själv lutar jag ju åt det senare eftersom jag alltid, med undantag för de första månaderna i mitt liv, varit en rundis. Jag var rund redan på den tiden då barn och tonåringar normal var slanka.

Lämna ett svar