Metformin och magsjuka

Att inte veta om att man måste sluta med metformin, vid magsjuka är livsfarligt. Det är vårdens ansvar att informera, klaga högt om ni inte fått information. Det kan leda till dödsfall, det är så vanligt att någon dör av detta, så det är inget svårt att hitta information.
Att en typ2 diabetiker inte får information, är fruktansvärt och ännu värre är det, när vården förringar faran. Metformin kan bli någons död. Allt som stör vätskebalansen i kroppen och njurarnas funktion innebär att man måste pausa intaget av metformin.

Jag har nu skrivit om min magsjuka och att jag inte tar metformin, när jag är sjuk och det visar sig av kommentarerna, att vården inte tar detta på allvar, då blir jag RÄDD. Detta kan leda till döden för någon, det händer så ofta så att det inte är svårt att googla fram text, om folk som dött. Mjölksyra förgiftning (laktatacidos) är väldigt svår att häva och är väldigt ofta dödligt. Det finns inga ofarliga mediciner, varningstexter skall följas och man skall läsa bipacksedeln, om vad som gäller, de läkemedel man äter.

Kan man inte läsa eller tolka, så fråga, apoteket kan detta. Tyvärr läste jag om läkare och diabetessköterskor, som inte kunde eller gav FAN i att informera om detta. Det är så allvarligt och en sådan stor brist, att det bör anmälas. Inga av mina vänner får dö av denna anledningen. Hjälp till att sprida denna informationen.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Detta inlägg har en kommentar

  1. Metformin fungerar genom att hämma ATP-syntesen i levern så den inte orkar göra mer glukos då signalen från glukagon skulle öka glukoneogenesen.
    Låt bli metformin och låt kroppen återhämta sig, det kan ta flera månader innan den återhämtar sig och reparerar sig själv innan P-glukos sjunker då glukagon kan återfå sin insulinkänslighet.
    Insulin ska styra glukagon att minska glukoneogenesen.
    Glukos behövs i blodet på mellan 3-6 mmol/L för att RBC ska kunna transportera ochleverera syre till alla andra celler inklusive hjärnan. Hjärnan behöver inte en enda glukosmolekyl.Men RBC som saknar mitokondrier måste förjäsa glukos till mjölksyra. Mitokomdriers enda bränsle är Acetykcoenzym A dom bildas i första hand från fett men även från protein och glukos.

Lämna ett svar