Min diagnos är ingen checklista

ADHD, Asperger, bipolär, depression, ätstörning. Diagnoser och sjukdomar med olika kriterier där ett visst antal behöver stämma för att diagnos ska bli satt. Man har en lång lista på saker man går efter men tro aldrig att min diagnos är en checklista.

Ett barn med ADHD beter sig inte som en ouppfostrad snorunge som fått för mycket socker. En ung kvinna med Asperger är inte en blyg och introvert person som inte är socialt kompetent. En bipolär man är ingen kaotisk, opålitlig människa utan impulskontroll. En tonåring med depression är inte en tjej som är lite nere ibland. En person med ätstörning är inte en femtonårig tjej som ser ut som ett benrangel och petar i sig lite sallad varannan dag. Det finns ingen mall för vad som ingår och inte för vi, de där, skiljer oss åt lika mycket som en jävla lattemorsa och en hockeykille. Det finns ingen checklista där man kan kryssa av allt och det ingår inte instruktioner.

Vi har ofta mer problem än ”vanligt folk” men är även mer medvetna om dem. Vi hittar sätt att fungera på och gör vad vi kan för att dämpa problemen men det finns ingen checklista för vilka sätt som fungerar, det finns ingen checklista för hur jag kommer reagera bara för att jag har några ord på ett papper. Jag är fortfarande en individ, en unik person med ett unikt sätt att fungera och reagera. Jag är inte min diagnos och jag låter inte den definiera mig så var vänlig och låt bli det du också. Lägg ifrån dig blocket där du försöker checka av alla problem och egenheter du hört om, där du skrivit ner hur såna där ska hanteras och hur de reagerar.

En del saker är lika hos många, absolut. Men det skiljer sig även i de allra minsta saker. Räkna sedan med olika kombinationer av erfarenheter och diagnoser och inse att det är nästintill omöjligt att på riktigt kunna förutse reaktioner och problem utifrån några ord på ett papper.

Öppna ögonen och titta på mig. Jag skrattar och ler, jag rör vid män jag är livrädd för och jag låter glad när främmande människor pratar med mig. Under ytan så döljer sig skräck och tårar, sönderskurna ben och panik så fort den sista vakna personen somnat. Under ytan så finns mina kroppskomplex, min ätstörning och viljan att dö. Under ytan så döljer sig sidan av mig som jag försöker gömma, sidan jag skäms över. Men den är min. Det ligger både diagnoser och sjukdomar där men även erfarenhet och individualitet. Det är allt det där som gör mig till den jag är. Det är allt det där som får mig att orka le men det är även det som drar ner mig i mörkret. Det är jag helt enkelt och jag är inte några ord på ett papper. Jag är en individ, en unik person så låt bli att definiera mig med din förbannade checklista.

Lämna ett svar