Naturligt är inte ofarligt

Medicinalväxter.

Det kommer hela tiden information om växter, som hjälper mot olika saker. Kanel och gurkmeja, som två exempel på detta. Problemet med detta är att allt som är effektivt också har en negativ sida, de kan bli giftigt om man äter för mycket. De som ingår bland saker som man normalt äter och det finns kunskap om, brukar inte ge problem. När det gäller dessa två kryddor, har den ena fått ett maxvärde för dagligt intag. Kanel har blivit satt på listan över de som man skall vara försiktig med. Samtidigt vet jag genom att prova på mig själv att de sänker mitt blodsocker. Nästan alla verksamma ämne som ändrar saker i kroppen har en dos kurva, de ger en positiv effekt upp till en viss nivå sedan blir de giftigt.

Jag tror att de inte är någon stor fara med detta så länge man inte köper, konstiga kapslar på nätet, som skall innehålla diverse medicinal växter. För risken ökar när de koncentrerar och blandar olika verksamma substanser.

Vi använder en hel del av dessa växter dagligen utan att tänka på att de har en folkligt medicinsk bakgrund. Kaffe och te som exempel. Beroende av vad det är för sort, finns de beskrivet påverkan på kropp och hälsa.

Det enda jag önskar är att man tänker sig för och läser lite innan man ger sig i kast med att använda växter. De finns studier gjorda på en del av dem som ingefära och bitter gurka.

Man bör vara extra försiktig om namnet på växten innehåller ordet officinalis vilket innebär att det är en känd medicinalväxt, som kan vara väldigt potent och därför riskabel att hitta en bra dos som inte skadar. Det är enklare med de som ingår som en del av matlagningskulturen, för då har man något att gå på. Växter varierar i styrka beroende på var de växt och hur vädret varit de året.

Bara så man vet att växter är inte helt trygga, så tycker jag ändå att man kan prova. Men man bör helst hålla sig till saker som man har en form av erfarenhet av som kryddor eller mat. Om ni läser på sidan olydiga dyker, de med jämna mellanrum upp information om växter som påverkar blodsockret.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Alla växter innehåller gifter för att skydda växten från att bli uppäten, då kan den individen inte längre fortplanta sig.
  Växtoljor är giftiga i dos mer än 20 g/dag
  Flugsvamp är synnerligen giftig
  Glukos i större mängd än 3 g i blodet är giftigt, fruktos 5-10 gånger giftigare.
  Animalisk mat är OK att äta, det är samma komponenter som vi själva består av och är därför per definition inte giftiga.

 2. Kokosfett, olivolja, och rapsolja är ju växtoljor gäller dessa 20 g/dag där också?
  Jag använder definitivt mer än 20 g kokosolja per dag.
  Mvh Seppo

Kommentera

Stäng meny