Off label

Man kan ofta vara kritisk till den forskning, som ligger bakom varje enskild medicin. Men där finns åtminstone någon form av vetenskaplig teori bakom, även om risken för tvättade data är stor. Detta tror jag att man kan leva med om vi gemensamt diskuterar vad som händer, när vi använder medicinen.

Att använda medicinen till något den inte är avsedd för, då är allt utom kontroll. Då är vi ett område, där det inte går att visa upp vetenskapliga bevis. Läkemedels försäljare berättar saker om medicinen som gäller det den är avsedd för och sedan kommer nästa steg, medicin hjälper även mot detta. Har ni mediciner som är utskrivet på den grunden och ni inte ingår i en studie är det hög tid att bli rädd. Detta är enbart ett sätt att få in mer pengar. Off label är utom all kontroll. Jag är varken rädd eller feg, men jag har som veterinär träffat många försäljare. Dom köper din tid genom att bjuda på mat, vist kan man få bra information av dem, men den källan liter jag inte på. Tyvärr finns det många som gör det.

Det kommer ut information som säger att upp mot 50% av den seriösa forskningen, som publiceras i de stora medicinska tidskrifterna är manipulerade på något sätt. Man använder kända personer som spökskrivare för att få större genomslag. Man begraver data som inte passar in i det man vill göra. Man gör om och ändrar till man får det resultat man vill ha. Det kallar man att massera fram ett godtagbart resultat. Hur dålig är då medicinen om den inte klarar detta och bara skrivs ut på felaktig indikation.

Lämna ett svar

Stäng meny