Patent en förbannelse för medicin

Jag har ingen lösning, men jag måste ändå visa på ett stort problem.

 

Patent skapades för att man skulle få möjlighet att forska fram nya lösningar och patent gav ensam rätt under ett antal år, så långt är allt bra. Sedan försvinner patent fördelen och alla kan tillverka även de som inte har någon forskning alls och då sjunker priset. Detta hade gått att leva med, men nu kommer den nya finessen som lurar oss som patienter, de modifierade medicinerna, som bara är ändrade tillräckligt mycket för att ge nytt patent. Nytt högre pris, för samma medicin, men med en extra hög kostnad för den forskning, som inte behövdes då man bara valt att ändra lite.

Första sålde man naturlig insulin från nöt och svin, det fanns problem med att ta fram tillräckligt mycket med tillräckligt bra hygien. Den skall enligt, det som går att läsa om den idag fungerat. Sedan lärde man sig med hjälp av genteknik att skapa en kopia på humant insulin. Det syntetiska insulinet gav inte samma förvarning vid känningar vilket lede till massiva klagomål, som bara försvann. Nu behövde man inte äta rätt längre det fanns hur mycket insulin som helst och det var en kopia av originalet. Nu finns inte detta insulin kvar längre för nya patent har gett nya insuliner, som är dyrare än den tidigare sorten.

Man skulle tro att jag är framstegsfientlig, men det är jag inte, men de nya insulinerna har inte gjort typ1 friskare eller löst risken för komplikationer. Läkemedelsföretagen tjänar mer (mycket mer), men ingen blir friskar.

Vad skall vi göra med detta, fortsätta att bli lurade eller tänka själv. Man ger bidrag till patientföreningar och får tillbaka mångdubbelt, när patienterna går ut och kräver den nya medicinen.

 

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar

Stäng meny