Svält

Svält är när man begränsar kalori intaget frivilligt eller ofrivilligt. Detta gör att det bildas ketoner av de fett som finns i kroppen och samtidigt bildas det glukos av proteiner, från egna muskler. Kroppen är byggd för att överleva och den blir i detta läget sparsam med, hur mycket energi den förbrukar.
Bigest losser är säkert ett program som många sett på TV. Man tävlar i vikt nedgång, med hjälp av personlig tränare och för lite mat. Man lägger sig på en energibalans, där man äter mindre än vad man förbrukar. Träna hårt och är helvetiskt hungrig hela tiden i 30 veckor.
Man kollade hur mycket kalorier kroppen gjorde av med i vila före programmet och det behovet sjönk under de 30 veckorna.

6 år senare kollar man energi för brukningen igen och den ligger kvar på den låga nivån. Alla, utom en hade, fått minst sin gamla vikt tillbaka.

Detta är ungefär det samma som vårdens klassiska råd ÄT mindre och SPRING mer.
Tyvärr så fungerar det inte, för kroppen ställer om sig för att överleva och använder mindre energi, ett markant lägre energi behov.

När man sedan igen väger lika mycket, har man ännu sämre förutsättning att minska vikt och kan omöjligt få samma metod att fungera lika bra en andra gång. Tyvärr så finns det en hel industri uppbyggd, runt dessa råd. Den som säljer dessa tjänster kommer i evig tid ha kvar sina kunder, som aldrig kommer att lyckas, annat än i undantags fall.

Den Olydiga

Lämna ett svar

Stäng meny