Syns inte – finns inte

Bipolaritet, autism, ADHD, Tourettes, OCD, PTSD. Det är saker man inte kan se. Det sägs att de finns men när det inte syns så finns det hos de flesta människor tvivel. Tvivel på om det finns eller om det nog ändå inte bara är så att han är lite lat. Lite ouppfostrad. Bortskämd. Haft det för lätt i livet. Tvivel på om det faktiskt finns.

Jag har flera gånger blivit ifrågasatt när det gäller mina diagnoser för jag är ju så trevlig och social. Jag säger vettiga saker och är inte efterbliven. Men de har ingen aning om vad som pågår i mitt huvud. De har ingen aning om hur mycket jag kämpar för att hålla huvudet över ytan, hur mycket jag kämpar för att inte falla tillbaka i alla mina självskadebeteenden och hur mycket jag kämpar för att enbart överleva.

”Det är bara att stå ut.” Nej, det är det inte. Jag har stått ut. Jag har gått igenom all den där skiten fler gånger än jag kan räkna och jag kan inte stå ut längre. Jag är för trasig för att medvetet bryta ner mig själv. Men det syns inte. Det är psykiska problem, inte fysiska. Det är saker som inte syns, saker jag bara kan berätta om och jag kan bara sitta och titta på när tvivlet fyller deras ögon för det verkar ju inte vara något fel på mig. Jag har inget brutet ben och jag sitter inte i rullstol men det betyder inte att inget syns. Det betyder inte att mitt mående inte tagit fysisk form. Armar, händer och ben är täckta i ärr, både nya och gamla, men de ser inte det. De undviker att titta. De vill inte veta hur tom man måste vara inuti för att behöva skada sig själv för att veta att man lever. De vill inte se det de inte förstår och de vill inte låtsas om det som är svårt.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Eva Celik

    Jag har upplevt detta i andra hand . Sett en underbar ung släkting skära sig sönder gång på gång. Jag har också fått förmånen att se henne komma ur den onda cirkeln då hon fick sin dotter Men hon har fortfarande sina ärriga armar och ben och dwe ger naturligtvis upphov till funderingar från människor ……. så ja jag förstår hur du kämpar .du är stark och modig och skriver så att man begriper ändå in isjälen hur det är att vara du. Det är bara den som upplevt det själv som kan förstå verkligen förstå

  2. Kerstin Irehjelm

    Synen på psykisk sjukdom och psykiska funktionshinder måste ändras. De måste accepteras och respekteras och det handlar om att tro på det människor säger fast vi inte genast kan se det. Utsidan skrattar och ler medan insidan är trasig. Duktig på att ”spela teater”, ”hålla fasaden uppe”, hur många gånger har jag inte hört det från närstående och från unga som finns runt mig i mitt arbete. Det gäller att inte förtröttas, vi som är friska men vet, ni som varit där och kommit ut ”på andra sidan”, alla som orkar prata om det, för först när det kommer ut i ljuset blir det verklighet. Jag fattar fortfarande inte att man satsar miljoner, miljarder på en nollvision i trafiken samtidigt som psykiatrin går på knäna och unga och vuxna dör varje dag för egen hand. Inte för att jag menar att människor ska omkomma i trafiken men jag efterlyser en balans. Ett liv är ett liv, en död är en död om det så är en trafikolycka eller ett självmord som avslutat det.

Lämna ett svar