Vad gör vi med maten

Mycket av problemet vi har med mat, är att vi har tappat bort generationer av kvinnors kunskap. För min del är det inte en jämlikhets fråga utan en fråga om att det är kvinnan som kunde detta tidigare och var den som skulle laga mat och sköta vad alla äter. Men föraktet för rollen som hemmafru och mamma, har gett oss ett nytt problem, vi har tappat bort mängder av kunskap om mat. Det kvinnor av äldre generationer, kunde om matlagning, gick i arv. Test frågan om hur man gör sås, utan redning med mjöl är en tydlig markör. På något sätt måste vi få upp detta till ytan igen och våga säga att det som hänt blev fel. Jämlikhet kan inte vara att alla skall ha samma roll och ingen kan laga mat. Nu har jag haft tur eftersom alla hemma, oavsett om man var pojke eller flicka, skulle kunna laga mat.

Det får inte ta tid att laga mat och då har vi fått in industrin i köket, i form av halvfabrikat. Halvfabrikat som väldigt ofta endast har utseendet gemensamt med mat och är allt annat än nyttigt. Man tricksar och fuskar för att kunna göra det så billigt som möjligt, helt utan hänsyn till att det i praktiken blir farligt att äta. En av sakerna man kan se det på, är att man tillsätter socker i saker, som inte innehålla socker. När man som jag har jobbat med tillsyn och kontroll av industrin, som en statlig tjänsteman, då blir detta uppenbart. Socker är billigt, väldigt billigt och blir ofta tillsatt av den anledningen. Detta var något som jag inte hade med att göra men jag brukade alltid fråga: Varför tillsätts socker i produkten?

Räcker det att de skall se ut som mat och bara vara onyttigt. Jag tycker vi aktivt måste börja på, att jobba på att få bort socker från mat, då mat med onödigt tillsatt socker enbart blir omat och bara liknar det, som vi bör äta. Man har under en längre period tagit bort och sänkt innehållet av fett, som ersatts av socker, för att den nya produkten skall gå att äta. Tar man bort fett, så blir det helt utan smak. Man har från myndigheterna belönat detta med en nyttighets märkning, det gröna nyckelhålet. För en sockersjuk, så kan man se den märkningen, som en grön dödskalle. En dödskalle som varnar för högt innehåll av kolhydrater och socker.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Lämna ett svar

Stäng meny