Vad skall man äta.

Foderstat

Jag har fått frågan på sidan olydiga om jag inte kunde skriva en introduktion till LCHF, som man kunde använda när man skulle förklara hur det fungerar. Tyvärr kommer den inte nu, för jag vill skriva denna först. För att försöka förklara, hur jag tänker.

Som veterinär hanterar man uppfödning av djur och det tar inga 80 år från livet börjar till det tar slut, utan det är en hårt pressad uppfödning på kort tid. Detta gör att man räknar fram en foderstat, man tittar på vad fodret måste innehålla och vad det inte behöver innehålla, samt vad det absolut inte skall innehålla. Man får med hjälp av detta tillvägagångs sättet en lista på vad man vill ha med, sedan ger man sig ut och letar råvaror, som uppfyller kraven. Man kommer inte att lyckas hitta den perfekta råvaran, så man får tillsätta mineraler och vitaminer för att få det optimalt.

Sedan kommer ekonomin in i bilden och där är katt ett bra exempel. Katt är en ren carnivor (köttätare) ändå är det spannmål (cerialier) i fodret, som man kan köpa i butiken. Katten blir fet av de fodret och man blandar i det av enbart en grund det låga priset.

Man ser det ganska ofta när man arbetar med djur, att när utfodringen går fel är fodret inte riktigt för arten och hälsan bli dålig.

Ett annat exempel är bananer till apor, många djurparker har valt att inte ge aporna bananer, för den förädlade version innehåller för mycket socker. Det finns för den som är intresserad, möjlighet att titta på djurslag efter djurslag och se att samma problem gäller utfodring av djur, som det vi har problem med.

Nu är det inte så lyckligt i djurens värld att de får rätt mat, utan det är styrt av ekonomiska beräkningar och det är enkelt att få fram information, om vad olika saker får för konsekvenser för djuren. Jag arbetade på slakteri, jag har sett hur hundratusentals djur och hur de ser ut på insidan. Jag brukar efter som jag är nyfiken och för att hjärnan skall ha något att göra, se om jag kan plocka ut vilket djur som är vilket på slakt linjen. Det går att se skillnad på vad djuren har fått för foder. Det är några enligt min uppfattning väldigt duktiga bönder och deras djur känner jag igen, på att de är friskare. Nu pratar vi om något som går snabbt att ändra, jag försöker påverka grisbönder att ändra foder och några månader senare kan jag se resultatet. Ingen läkare kan ge kostråd och titta hur patienten ser ut på insidan. Gris och lamm kan jag följa enkelt. Uppfödning av boskap (nötkött) är det bästa köttet de som fått minst kraftfoder. Ibland strider min uppfattning med vad man tjänar pengar på och då kan jag inte testa. Foderrådgivaren på slakteriet pratade jag med, varje arbetsdag.
När det gäller bönor har man inte lyckats (ännu) att använda det som grisfoder. Man har problem med att de innehåller för mycket saker som gör att det försämrar upptag av mineraler. Det syns tydligt och man jobbar hårt på det för att kunna skapa ett bra foder utan att importera råvaror. För den som är intresserad kan man söka på bönor, som foder till gris. I vanlig ordning, så finns kunskap, forskning om bönor och det är ingen nyttig mat, om man inte är ko har flera magar.

Nästa gång skall jag hålla tungan rätt i mun och inte skriva som veterinär, utan vad de här kunskaperna har gjort med mitt sätt att se på vad du och jag äter.

Den Olydiga Diabetikern Lars Lindblom

Ps. Socker kommer inte med bland det vi skall äta.

 

Kommentera

Stäng meny