Vad skall man äta, när skall man äta och hur skall man äta

Vad
Jag är sockersjuk så den första blir väldigt enkel, vad jag skall äta är det som inte höjer mitt blodsocker. Enklaste sättet att få det att fungera är LCHF eller MAT enligt olydiga.

Jag äter inte socker eller sötningsmedel.
Jag äter enbart mat lagat från grunden, inga industriprodukter i onödan.
Råvarorna skall inte innehålla mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram råvara, om det inte är en krydda eller smaksättare, som det enbart används lite av.
Jag får min energi från fett, men jag undviker de flesta vegetabiliska oljor, då de innehåller fel saker och inte tål värmen i matlagningen.

Man får själv plocka ut vilka råvaror man gillar och lära sig att inte äta potatis, pasta och ris.

När

Det är ganska enkelt man skall enbart äta när man är hungrig och enbart til man blir mätt. Detta gör för de flesta, att man äter mindre mängd av den fetare maten och man äter inte lika ofta, utan det närmar sig av sig själv, en måltid om dagen.

Hur

Det låter kanske lite konstigt med hur, men det beror på att vi vill påverka hur mycket insulin kroppen använder för att nå sina mål. Detta har betydelse för insulin nivån i kroppen måste vara låg för att man skall komma i ketos och bränna fett. den som äter ofta får oftast inget resultat.
Man kan påskynda vikt nedgången och snabbare må bättre, om man lägger in fasta. Det finns ett otal varianter av fasta, men den jag har fastnat för själv är varannan dags fasta. Den kräver inte lika mycket vilja, som en längre fasta. Det går bra att använda smör och kokosolja, som lindring en faste dag, då det inte höjer blodsocker eller påverkar insulinet.

När det gäller typ1 och andra som är insulin behandlade. Får man pyssla lite extra noga med sitt insulin, det långtidsverkande man tar (basal insulinet). Skall man alltid ta, även när man fastar. Den mängden av insulin skall var så många enheter, att blodsockret är stabilt, om man hoppar över en måltid. Sjunker blodsockret, om man inte äter så tar man för mycket insulin, i bas dosen. Stiger blodsockret sakta hela tiden tar man för lite. När man fått till detta så blir livet enklare och det ger en ökad frihet, det händer inget om man inte hinner äta. Sedan tar man en bolus dos av måltids insulin i förhållande till det man äter och på LCHF skall det bli ett väldigt lågt behov.
Detta sätt att ställa in sitt insulin kan minska behovet drastiskt, enligt uppgift från mina vänner ner mot en sjundedel av det man använde tidigare. Blodsockret blir jämt och stabilt inga toppar eller dalar. Nu har man möjlighet att fasta, det är dock jätte viktigt att man följer med på blodsockret och ser till att man har möjlighet att äta och ta extra insulin, vid behov.

Tyvärr är det inte så enkelt, då en massa andra saker påverkar kroppen och blodsocker. Stress, infektioner och menstruation, passerar inte utan att ändra förutsättningarna.

För de som använder pump så skall bas dosen som ges hela tiden i små doser, hålla samma nivå som det långtidsverkande insulinet. Man skall inte behöva peta på pumpen om man hoppar över en måltid. Man skall inte ha så mycket basinsulin att man måste mata sig själv hela tiden för att inte bli låg. Bolus dosen vid måltid skall anpassas till det man äter och blir väldigt lite i enheter räknat på LCHF. Hastigheten om det går fel och man får ett pump haveri är inte kortare bara för man har ketoner. Det stiger inte snabbare om man äter LCHF och är i ketos. Ketoacidos uppstår av insulin brist, men om ni läser det jag skriver några gånger extra, så ser ni att jag rekommenderar inte att man inte tar insulin, utan att man skall ta det insulin man behöver. Men att ett läkemedel skall vara så bra, att man blir friskare om man äter så man höjer blodsockret extra mycket, för att kunna ta mer insulin, tror jag inte fungerar bra för kroppen eller hälsan.

Det är en hel del extra arbete i början att hantera sin sockersjuka om man har insulin, men efter ett tag blir det enklare, så länge man inte får i sig något som innehåller socker. Men att inte kolla blodsocker när man ätit mat, som man inte brukar äta, är väldigt dumt. Den kollen SKALL man göra oavsett vad man äter. Den som äter vad som helst och när som helst har det behovet oftare, än den som äter god hemlagad mat, med känt innehåll.

Jag kommer i vanlig ordning, skriva om samma sak om och om igen, dels för att jag lär mig nya saker och sedan för att jag måste slipa på det jag skriver, så det blir tydligare. Min kortaste version av hur man skall äta är just nu.

Ät bara mat, som du tål.

Sedan kan man skriva en hel bok utan att komma längre, för man måste vara färdig tänkt för att vara kortfattad. De som gör något lätt är att man tar bort allt onödigt. Bort med alla extra ord och meningar, stycken och kapitel, som inte behövs. Jag är väldigt avundsjuk på Jonas Gardell som är en mästare i att skriva korta saker, om det som är viktigt. Önskar att jag kunde det, jag har en ord räknare nederst på sidan. Den vill ha trehundra ord per inlägg och nu passera jag 900 ord, hoppas att inte alla var utan mening.

 

Lämna ett svar

Stäng meny