Varför äta det man inte tål

Diabetes

Sockersjuka var på ett sätt ett bättre namn än diabetes. Man tar bort orsakssambandet, vilket gör att det är enklare att påstå att man tryggt kan äta socker och kolhydrater som diabetiker. Det blir svårare att säga till en sockersjuk att det är bättre att ersätta det mättade fettet i produkten med socker.

Sedan har livsmedelsverket en symbol, som borde vara en dödskalle, men av någon konstig anledning ser ut som ett grönt nyckelhål. Dessa produkter med ”dödskallen” är nästan helt utan undantag ett dåligt val för en diabetiker.

Light är också en varningssignal och det finns två varianter. En där man har ersatt fett med kolhydrater (socker) och den andra där man ersatt socker med en syntetisk kemikalie. Inget av detta fungerar bra vid diabetes, den första är enkelt att förstå att det inte går, men den andra är inte lika självklar för många. Lurar man hjärnan med sött, så skapar man ett beroende av sött och behov av mer sött. Det ger det suget som jag har slagits med, så länge jag kan komma ihåg. Det enklast är att undvika Light då det inte fungerar.

Ett annat exempel är fruktos ett socker som omvandlas till fett och av den grunden inte påverkar blodsockret. Det lanserades som socker till diabetiker det enda felet är att det ger samma fina fettlever och skador på levern som alkoholmissbruk. Man måste veta massor för att klara sig.

Konsten att leva länge som diabetiker är att äta så man behöver, så lite medicin som möjligt, gör man inte det kommer man för eller senare i livet, få problem.

Det stora problemet idag är att man från vårdens sida tror att medicinen kan lösa allt och man skall äta som en frisk människa. Det är bara en hake med den tanken, att våra friska äter sig sjuka, med sin kost. Kostråden leder till fetma och diabetes, man måste bryta med den gamla kosten och de råd som ges.

Det finns all anledning att tro att ett förbud mot sockersötad läsk, skulle ge en bättre hälsa åt alla.

Den Olydige Diabetikern Lars Lindblom

Kommentera

Stäng meny